‘Un país d’escoles’ que camina cap a la normalització

'Un país d'escoles' que camina cap a la normalització
Compra a Dues Tasses

Montaverner encetà el passat dissabte el cicle de Trobades d’Escoles en Valencià del 2016 amb molt bona acollida: al voltant de 10.000 persones acudiren a La Vall d’Albaida per reivindicar la normalització i l’ús de la llengua en l’àmbit educatiu i les institucions públiques.

Una multitudinària cercavila, amb gegants, cabuts i les mascotes de la XXIX Trobada al capdavant, inaugurà oficialment els tallers i les activitats lúdiques organitzades pels centres educatius de La Vall, les diverses entitats, associacions i, per descomptat, cadascun dels 34 pobles que formen la comarca. Sota el lema ‘Un País d’Escoles’, mestres, pares i alumnes marxaren junts per reivindicar l’estima pel valencià, i el seu ús en la totalitat dels àmbits de la vida diària. No debades, la tasca dels docents esdevé bàsica “per fer escola”, però sobretot “per ensenyar i educar els ciutadans del futur”. 'Un país d'escoles' que camina cap a la normalització

Cal destacar, a més, l’assistència del conseller d’Educació a les Trobades que, després de 20 anys, compten amb reconeixement institucional. Vicent Marzà, amb normalitat i sense complexos, participà d’aquest acte educatiu tan multitudinari i arrelat al País Valencià, ja que, segons afirma “les Trobades són una demostració d’estima per l’escola i la llengua”. Fet i fet, tots junts ballaren i cantaren a una veu el Som-Rius, la cançó oficial de la Trobada.

visita Vi Natural

Els actes, però, començaren al matí de la mà de la contacontes Rosana Espinós, que va atraure l’atenció dels més menuts reunits a la Biblioteca Municipal. Espinós centrà la seua actuació al llibre La Maria no té por, escrit i musicat per Francesc Gisbert i Dani Miquel respectivament. La història recull i descriu alguns dels espantacriatures pertanyents a la memòria popular valenciana, com ara el butoni, la quarantamaula, l’home del sac, la bubota o els gegants. tallers montaverner escalat

De vesprada, es posaren en marxa un centenar de tallers ben heterogenis, la presentació del llibre de literatura infantil La llibertat en flames, de Josep Penedés, i tot un seguit d’actuacions musicals en directe. En aquest sentit, emfatitzarem la realització d’un flashmob, coordinat pels mestres del CEIP Doctor Esplugues de Montaverner, i l’actuació del Grup Trobada, vinguts des de Castelló de la Ribera. Amb més de vint anys de trajectòria, aquesta formació, on els components varien anualment, oferí cançons en valencià de grups com ara Txarango, La Gossa Sorda o Obrint Pas. Sens dubte, la música, les lletres i les coreografies foren un element imprescindible per a l’amenització de la primera festa per la llengua d’Escola Valenciana. A banda, i durant tot el dia, els assistents pogueren visitar dues exposicions al poble: una, al voltant de les festes de Moros i Cristians a la Vall d’Albaida, i l’altra, sota el títol “Ser, fer, pensar i conviure” aplicava aquests conceptes a la importància i el valor de l’educació.  Com bé diu la cançó de la Trobada, la de dissabte fou una jornada farcida “d’il·lusió, germanor i festa per la llengua que estimem”.

escalat grup trobada

Ja passada “la festa grossa dels tallers”, els actes de la Trobada a la Vall d’Albaida continuen el 15 d’abril amb la xarrada “Un país d’escoles”  a càrrec de Carmen Agulló; el 22 d’abril, amb la presentació del llibre Els noms dels éssers naturals. Recerques etnobotàniques a la Vall d’Albaida, de Josep E. Oltra, J.Daniel Durà i Antoni Conca; finalment, amb el lliurament del Premi Sambori el dissabte 23 d’abril, amb l’actuació de la rondallaire Almudena Francés.

Fes click a les imatges per ampliar-les!

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

 

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.