Terrateig recupera la cultura de la pansa a la Vall d’Albaida amb la Festa de l’Escaldà

Compra a Dues Tasses

El passat diumenge se celebrà una nova edició de la Festa de l’Escaldà a Terrateig, la Vall d’Albaida. Durant la jornada, el Riurau de l’Heretat de Linares acollí una demostració d’aquesta activitat tan tradicional a les nostres comarques.

La jornada començà vora les 9h del matí, amb l’encesa de la caldera del Riurau per part de la Colla de Dimonis Correganarneres de Terrateig. Tot seguit, el mestre Casimir Romero, divulgador del patrimoni cultural de la Vall d’Albaida, oferí una breu explicació al voltant del procés d’elaboració de la pansa al territori.

Terrateig recupera la cultura de la pansa a la Vall d'Albaida amb la Festa de l'Escaldà
Casimir Romero explica el procés d’elaboració de la pansa

Una vegada arreplegat el raïm de moscatell, cal bullir-lo amb aigua i, seguidament, anar afegint diversos “ingredients”: sosa càustica, per clavillar-lo gràcies a la seua reacció química, i les anomenades “herbes panseres”, jolivarda i sorrosca, per donar-li una mica de color. En eixir de la caldera, el raïm s’aboca al canyís: és molt important escampar-lo per tota la superfície, per tal que s’asseque de la forma més uniforme possible. Quan es plena el canyís, es porta entre dues persones a l’era. Aquest procés accelera l’assecament natural del raïm que, junt amb l’arquitectura dels Riuraus, combat les possibles pluges de final d’estiu.

visita Vi Natural
Terrateig recupera la cultura de la pansa a la Vall d'Albaida amb la Festa de l'Escaldà
Demostració de l’escaldà del raïm de moscatell

Finalment, tots els assistents gaudiren amb un esmorzar popular amb el menú típic del llaurador valencià: sardines, ou i pimentó fregits. “La Ronda del Barret” amenitzà musicalment l’estona fins a l’arribada del migdia.

Recordem que la població de Montitxelvo dedicarà el cap de setmana vinent, del 28 al 30 d’agost, a celebrar la tercera Festa de l’Escaldà. Si voleu conéixer més al voltant del Món de la pansa i els Riuraus, us recomanem visitar el blog de l’historiador Carles Fuster!

EN BREUS, TAMBÉ US OFERIREM UNA ENTREVISTA AMB CASIMIR ROMERO!

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.