El passat divendres la CUP de Biar organitzà un acte informatiu i reivindicatiu en suport al poble Palestí. Activistes dels grups UNADIKUM Alcoi i BSD Alacant exposaren la crua realitat que es viu a actualment a Palestina, i quines opcions existeixen per tal de recolzar i comprometre’s amb la causa.
Cristian S., membre de les Brigades Internacionals UNADIKUM (paraula àrab que significa “us cride”), va denunciar l’ocupació i la neteja étnica que Israel imposà a Palestina a principis del segle XX, i que encara continua activa. Aquest grup viatja a la Franja de Gaza per facilitar ajuda humanitària directa a palestins i palestines, realitzant tasques solidàries, com per exemple, l’actuació com a escuts humans.
Des del BDS (campanya internacional pel Boicot, Desinversions i Sancions a Israel) es promouen actes de boicot a productes provinents d’Israel, així com accions de denúncia i rebuig davant qualsevol organisme, manifestació cultural, política o acadèmica que siga còmplice dels crims de guerra israelians, o que tinga la pretensió de netejar l’imatge d’Israel. L’objectiu és senzill: pressionar a l’Estat d’Israel fins que aquest complisca amb la legalitat internacional i els drets humans del poble palestí. Estel·la , membre del grup a la zona d’Alacant, apuntà que, “tot i semblar accions simbòliques, tenen repercussió real i són necessàries”.
Al torn de preguntes, a més, es parlà sobre el possible reconeixement de l’Estat palestí per part de la Unió Europea que, a hores d’ara, es planteja a un gran nombre de països, com Suècia, França, Gran Bretanya o Espanya. Tot i semblar una iniciativa positiva, realment manca d’efectivitat. UNADIKUM considera que la UE és còmplice de la massacre en contra de Palestina, i de l’espoli i del seu territori. L’activista Cristian Santiago va assenyalar la importància que assoleix emprar conceptes clars i contundents per parlar sobre el que succeeix a Palestina: “no és un conflicte, és un genocidi; no parlem de morts, parlem d’assassinats”.
Cal indicar que ambdós grups lluiten en contra del Sionisme imperant a Israel, un moviment polític que naix arran de la influència de les ideologies nacionalistes a finals del segle XIX, i en la II Guerra Mundial, sota la pressió de l’antisemitisme nazi. El Sionisme, què no el Judaisme (religió), es caracteritza per un fort component racista, i per la pretensió d’ocupar “el màxim territori possible, amb el menor nombre de població autòctona”.
Les setmanes vinents tindran lloc tot un seguit de campanyes en contra de l’Apartheid Israelià: l’anomenada “Ruta del Boicot”, a Alacant, eixirà des de l’Avinguda Maisonnave el pròxim 20 de desembre. Amb aquesta jornada es pretén conscienciar sobre les compres nadalenques, que ara queden tan a prop. El BDS ens proposa consumir productes “lliures d’Apartheid” i, així, contribuir a la protesta pels drets humans del poble palestí; per altra banda, el documentalista i periodista valencià, David Segarra, presentarà a diversos punts del País Valencià, com València o Cocentaina, el llibre “Viure, morir i nàixer a Gaza”; per últim, el proper 19 de desembre a les 17h, ponents activistes visitaran Castalla per difondre, de nou, la realitat que es viu a Palestina.