L’Orquestra Simfònica de Diània, creada per iniciativa del músic socarrat Romu Agulló, oferí un concert únic al Centre Cultural El Teular de Cocentaina. Tots junts, més de setanta músics dalt de l’escenari, interpretaren les peces més emblemàtiques de l’artista chillout.
Quan les notes naixen del cor, afloren emocions i entusiasme. Aquest fou el resultat de dos anys de treball, una feina que va veure la llum durant el concert únic del músic Romu Agulló i l’Orquestra Simfònica de Diània, un projecte creat des de la il·lusió, amb l’objectiu de dotar amb més qualitat i força algunes de les composicions més emblemàtiques de l’artista. Sota la direcció del compositor Ramón García i Soler, el concert comptà amb la participació i el talent de més de setanta músics professionals provinents de les comarques properes. Molts d’ells, repartits laboralment “al llarg i ample” del món, són solistes que compten amb un gran reconeixement internacional.
L’actuació s’inicià amb Oryza, un homenatge a la terra a través del conreu de l’arròs, un dels productes més abundants i definitoris de la quotidianitat. Cal ressenyar que García i Soler, junt amb altres prestigiosos compositors com ara el músic madrileny Iván Palomares i l’alemany Robin Hoffan, han estat els encarregats d’arranjar els les peces per a ser interpretades per la formació simfònica.
El concert continuà amb el poema simfònic Somni Mediterrani. Tot seguit, sonà Diàlegs, arranjada per Iván Palomares, que comptà també amb la col·laboració del saxofonista solista Moisés Olcina. Com bé enuncia el títol, les notes i els ritmes dialogaren amb un públic totalment entregat amb l’espectacle. La primera part finalitzà amb Música per a un capità, una referència als Moros i Cristians i al motiu fester. La peça s’inspira en un conjunt d’elements que qualsevol coneixedor de la festa sentirà com a propis, com a part de la seua personalitat: actes, robes, sons i instants musicals.
La segona part, conduïda per Milagro Sellés, ja amb Romu Agulló i la seua melodiosa guitarra a l’escenari, continuà amb Atardecer en el Mediterráneo. Aquesta peça, arranjada per a orquestra per Robin Hoffman, dugué a Agulló a Califòrnia com a guanyador del Hollywood Music In Media Awards, també premiada posteriorment als Global Music Awards de Sant Diego. A continuació, i superats alguns detalls tècnics amb la gràcia i naturalitat pròpia del directe, sonà Flores de Mariola, un homenatge al paisatge natural que bressola la zona, l’estimada Serra de Mariola, “la serra que és tota floretes”.
La següent peça, Notas de esperanza, fou dedicada a la Plataforma el Defensa de la Llei de Dependència de l’Alcoià i el Comtat l’any 2015, o com Romu els anomena amb estima, “els seus naranjitos”. Amb el taronja per bandera, el col·lectiu lluita pels drets de tots aquells que no tenen la possibilitat de valdre’s per sí mateixos. Notas de esperanza va estar, també, arranjada per a l’ocasió pel prestigiós músic Robin Hoffman.
Sueños, que dóna nom al penúltim treball discogràfic de Romu Agulló, va estar dedicada a Ismael Molina, un gran amic del músic que fou “com un segon pare” per a ell. Per cloure la segona part, sonà Save the planet, un crit musical vitalista i amable que convida a reflexionar sobre els perills que comporten la degradació i la contaminació ambientals.
El concert, amb el Teular dempeus i desbordat pels aplaudiments, finalitzà amb un bis ben reclamat pels assistents de les peces Atardecer en el Mediterráneo i Flores de Mariola. El somni de Romu, plasmat en sentiments i partitures, es féu realitat a la llar que l’ha vist créixer, acompanyat d’amics, família i música, molta música.