Una “remember” de música en valencià que completen, com a caps de cartell, El Diluvi.
Els fanàtics de la música en valencià estan d’enhorabona, especialment aquells que ja cantaven, cridaven, botaven i ballaven fa més d’una dècada amb els grups que estimen la nostra llengua. I es que els organitzadors de la Fireta de Sant Jaume del Campello han aconseguit que tornen Pellikana, Mugroman, Tinc Ladilles i Kontaminació Akústika, 3 grups que no es troben en actiu, però que enguany actuaran a la plaça de l’església del municipi. En el cas de Mugroman, han aprofitat per fer una mini-gira estiuenca, amb la formació tradicional amb dolçainers.
El pròxim divendres 21 de juliol veurem “moltes llums” escoltarem “mil melodies” i hi haurà bona cosa de “germanor”, sens dubte. Una autèntica “nit de koncert” per al record. Pellikana no actuaven des de gener de l’any 2018, mentre que Mugroman van deixar de tocar en 2014 amb la formació clàssica (amb els dolçainers). Tinc Ladilles fa prou més de 10 anys que no actuen en directe, segons el seu guitarrista. Kontaminació Akústika feren l’últim concert en Alcosser l’agost de 2019. La Fireta de Sant Jaume és una oportunitat única de veure alguns dels grups més mítics de Diània, en un concert únic al Campello.
El Diluvi continua amb ‘A fer la mà tour’
I no s’oblidem dels caps de cartell. El Diluvi continuen amb el seu exitós “A fer la mà tour”, presentant nous senzills com “A fer la mà”, “L’últim Ball” o “Espere”, cançons que anuncien un nou disc imminent de cara al mes de setembre. Els de l’Alcoià ens delectaran amb un grapat d’èxits i de segur que col·laboraran amb altres bandes d’aquesta gran vetllada que serà la Fireta de Sant Jaume de Campello.
Rematarà aquesta nit de records i festa Macondo Punxa Discos, que de segur ens posarà encara més nostàlgics amb cançons de La Gossa Sorda, Aspencat, Obrint Pas o Orxata.
Qui són els grups que actuen a la Fireta de Sant Jaume 2023 de Campello ?
Si acabes d’arribar al món de la música cantada en valencià, potser no coneixes alguns dels grups que toquen al festival. Així que li hem preguntat a una “intel·ligència” artificial a veure què ens diu. Ens ha tocat arreglar-ho prou, però ací teniu el que ens ha dit:
Pellikana
Pellikana és un grup de música valencià que va nàixer a Castalla l’any ̶2̶0̶0̶8̶ (en realitat va nàixer l’any 2007). La seua música barreja elements de rock, ska, reggae i folk amb lletres en català que parlen de la realitat social i cultural del País Valencià.
Bé, jo afegiria més. Després d‘una maqueta publicada l’any 2008, amb un so més agressiu, continuen el seu camí musical incorporant a Flora (El Diluvi) i creant un so propi marcat pels instruments de vent, teclat i violí i la combinació de les veus de David i Flora. Han publicat 4 discos: “Titelles“, “Tardor“, “Desperta!” i “Moltes Llums“. L’any 2017 publicaren un EP anomenat “Viure’t” que fou l’última publicació de la banda abans de la seva dissolució el gener de 2018.
Podeu veure algunes cançons en directe al nostre lloc web.
Kontaminació Akústika
Millor ho fem nosaltres! Oblidem-nos de la suposada intel·ligència artificial.
Kontaminació Akústika (també anomenats Kontaminació) és un grup de Biar, pertanyent a la fornada de música en valencià d’ska-mestissatge amb vents i dolçaina tan característica dels anys 2000 i principis de 2010. El grup va traure dos discos: “Vestits amb paraules noves” i “Voraviu“, a més d’una maqueta anomenada “I això per què?“
Actuaren a festivals prestigiosos com el Feslloch, el Marearock o a l’Iboga Summer Festival. Ens deixen grans cançons com “Germanor”, “Somriu” o “No puc dir el teu nom”. Esperem que tornen per sempre més!
Mugroman
Fins i tot Samantha (Cactus, OT) n’és fan i s’anima a cantar un fragment de “Ja pots Respirar”. Els de Xixona nasqueren a principis de l’any 2000, amb un so influenciat per bandes de hard rock i punk-pop, i abanderant la dolçaina. Publicaren 6 discos entre l’any 2004 i 2014, entre els que volem destacar aquell impressionant “Esclaus de la Nit“, una xicoteta joia de la nostra música des de la primera cançó fins a l’última, amb cançons ben canyeres com “Mai faran res” (on col·labora La Gossa Sorda) o “Dolents contra Dolents” (amb Tinc Ladilles) .
Després vingueren els discos “Volem més” i “Sol d’Hivern” amb un so més accessible, però amb temes de gran qualitat com “Moltes veus” o “Mil Melodies”. Cançons ben optimistes que et fan carregar ràpidament les piles.
La formació clàssica de Mugroman s’acomiadà l’any 2014, tot i que sempre han realitzat algun concert de Nadal i l’any 2021 llançaren un EP anomenat Diagrama de Venn, on alguns membres del grup exploraren noves sonoritats.
Per molts anys més de Mugroman i moltes sorpreses més. I qui sap… potser algun dia ens regalen un nou disc.
Tinc Ladilles
Finalment, els també xixonencs Tinc Ladilles. Es formaren a mitjan anys noranta. Uns autèntics pioners del rock cantat en valencià. Publicaren tres discos: “Atrapats en l’Atollader”, “A ningú que li passe” i “Puzzle Ancestral” abans de separar-se l’any 2007. Rock cru amb lletres sense censura. L’any 2020 publicaren “Encara existim” després de 17 anys de silenci, tot i que no arribaren a actuar en directe. Teniu l’oportunitat de fer-ho a la Fireta de Sant Jaume de Campello. Ens veiem allí!