La colla colivenca “Falla de Sant Jaume” encapçala la recuperació d’una festivitat perduda al voltant dels anys 60. La cremà d’una falla i una posterior “banyà” posen el punt final als actes en honor al patró del poble.
La festivitat de Sant Jaume, recuperada al poble d’Onil fa més d’una dècada, se celebra durant el cap de setmana més proper al 25 de juliol. El renaixement de la festa arriba de la mà d’un grup d’amics íntimament vinculat amb la confecció de monuments fallers, i compta amb la inestimable col·laboració del veïnat del carrer Sant Jaume i de l’ajuntament municipal. Segons indiquen, la tradició es va perdre a Onil al voltant dels anys 60, moment en què s’emprava com a mitjà per a la crítica i la sàtira local.
La festa de Sant Jaume a Onil gira al voltant d’una falla construïda per diversos artistes fallers/foguerers locals. Així, durant tot un cap de setmana es realitzen cercaviles al ritme de dolçaina i tabalet, dinars i sopars populars, o revetlles temàtiques. Durant les darreres edicions s’ha comptat, a més, amb la presència d’alguns càrrecs participants de les Fogueres d’Alacant.
La confecció de la falla compta, també, amb la participació dels més menuts del poble, que tenen l’oportunitat de pintar-la dies abans de la “plantà”. Sens dubte, una bona forma d’implicar a les noves generacions amb la continuïtat de la tradició. Els actes festius clouen amb la “cremà” de la falla, i amb una posterior “banyà” a càrrec del cos de bombers.
La “Falla de Sant Jaume” és possible gràcies al finançament d’entitats i comerços locals i l’aportació popular obtinguda a través de rifes i activitats participatives. La festa gosa de bona salut en l’actualitat gràcies a la bona acollida que rep per part d’institucions i assistents.