La 30a Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià i el Comtat començà al matí amb la inauguració d’una escultura commemorativa a la plaça de l’Església. La figura, construïda col·lectivament amb l’ajuda de mares, pares, alumnes i mestres del CEIP Francisco Cloquell, era una representació augmentada del logo oficial de l’aniversari, creat i dissenyat per l’il·lustrador Joan Turu. Tot seguit, l’estrèpit d’una gran traca donà el tret de sortida a un passacarrers encapçalat per la Unió Musical de l’Orxa, que interpretà la cançó de la trobada per cada indret del poble. “Som poble, som llengua, son festa”. La consigna era clara, i tot un reflex d’allò que signifiquen les festes per la llengua: germanor, reivindicació lingüística i goig.
A continuació, les xiquetes i els xiquets gaudiren amb tot un seguit de jocs populars, com ara la corda, el sambori o el mocadoret, distribuïts al voltant del pati de l’escola. Al llarg del matí també es programà una partida de Pilota Valenciana, un taller basat en el conte infantil Nuvolet coneix Diània, i l’explicació del funcionament d’un rellotge de sol confeccionat a propòsit de la 30a Trobada de l’Alcoià i el Comtat. Aquest ha estat creat sota l’assessorament del mestre i escriptor Joan Olivares, expert en la ciència Gnomònica.
Com a iniciativa artística cal destacar, però, l’enllestiment d’una sèrie de murals creats pels alumnes dels centres de secundària, i l’ornamentació dels balcons dels pobles amb dibuixos referents a les rondalles més emblemàtiques de la cultura popular valenciana. Per tal de conéixer-les amb detall, i apropar-les a qualsevol amb un dispositiu mòbil, els alumnes dels cicles formatius han treballat en el desenvolupament de codis QR associats a cadascuna de les històries per poder gaudir-les en temps real.
De vesprada, amb l’inici dels tradicionals tallers, també es posaren en marxa un cicle d’activitats i animacions complementàries. Exposicions, contacontes i les actuacions de la Muixeranga de Xàtiva, les danses de l’Orxa, la Colla Gemecs de Sacaires i Tarotaires del País Valencià al ritme de percussió i gaites, junt amb el drac i els cabets de l’Associació Cultural l’Esportí de Beniarrés ompliren de música, ritme i exultació cada indret del municipi.
Per cloure la jornada de tallers, membres de la Coordinadora de l’Alcoià-Comtat pel Valencià, així com representants de l’administració local i autonòmica, dedicaren algunes paraules de suport a aquest acte lúdic, reivindicatiu i d’estima per la llengua. Per a l’ocasió, intervingueren l’alcalde de l’Orxa, Arnaldo Dueñas, el Director General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, el l’orxà Rubén Trenzano, el Conseller d’Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana, el murer Rafael Climent i, per últim, la Secretària Autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando. Seguidament, les xiquetes i els xiquets de l’Orxa cantaren la cançó de la Trobada del 2017, “Som el futur en el present”, escrita i musicada per Simó Sanchis Gozàlbez, i adaptada per a banda pel compositor Juan Sanjuán Rodrigo.
Finalment, i com a colofó del 30é aniversari, els grups Allioli, des de Cocentaina, Sang d’Orxata i Tankats des d’Alcoi, oferiren un concert emmarcat dins de La Gira, el projecte musical d’Escola Valenciana que es proposa ampliar l’oferta de les trobades escolars a l’àmbit juvenil. Majoritàriament, els grups interpretaren versions molt originals d’algunes de les formacions més emblemàtiques de la música en valencià, com ho són Obrint Pas, la Gossa Sorda o Aspencat, entre altres. Així i tot, els joves músics també oferiren composicions pròpies, com és el cas de Tankats, que ja compta amb un treball autoeditat i amb diverses tonades ben reconegudes, com l’oda a les begudes autòctones de la zona, la cassalla o el café licor, “Coses de la terra” o la sonada “A pany i clau”, amb què obren les actuacions.
Així les coses, les coordinadores comarcals de la Federació Escola Valenciana ja treballen en les pròximes trobades, les de la primavera de 2018. Biar serà la localitat amfitriona de la 31a Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià-Comtat.