“Mal Passet” i “El Terròs” dignifiquen el folklore valencià en la X edició del Festival de Colles

“Mal Passet” i “El Terròs” dignifiquen el folklore valencià a la 10ª Edició del Festival de Colles de Cocentaina
Compra a Dues Tasses

El passat dissabte 15 de març la música tradicional i el folklore valencià arribaren al Centre Cultural “El Teular” de Cocentaina, per celebrar la 10ª edició del Festival de Colles, organitzada per la Colla amfitriona de dolçaines i tabals “Mal Passet”, acompanyats en aquesta ocasió pel “El Terròs”, de Petrer. Per finalitzar l’acte, la colla contestana lliurà el VI guardó “Passet a passet” al grup de rock en valencià Obrint Pas, en reconeixement a la seua trajectòria.

“Mal Passet” i “El Terròs” dignifiquen el folklore valencià a la 10ª Edició del Festival de Colles de Cocentaina

visita Vi Natural

“El Terròs”, sota la direcció d’Eliseu Garcia Ripoll, foren els encarregats de fer gaudir el públic amb la primera part de l’espectacle, composta per cinc peces magistrals molt reconegudes i premiades en diverses ocasions. Aquesta formació es creà amb l’objectiu de donar a conèixer el variat patrimoni cultural musical amb que comptem totes les valencianes i valencians i, com no, reivindicar-lo pel seu valor i qualitat.

Amb obres com “Natxo”, una marxa mora de Rafael Faus Uris, o “Xafigant Xafigant”, marxa cristiana de Francisco Valor Llorens, dedicada a La Xafigà de Muro, es mostra la tasca dels dos compositors contestans per incorporar la música de dolçaina i percussió dins del món fester.

Per la seua part, la jota “Danza de la primavera”, de Santiago Quinto Serna, amb la combinació de la complexitat de les 4 veus de dolçaina, contraposades al ritme senzill de la percussió, ens recordava meravelloses sarsueles per moments.

Amb la interpretació de “Un terròs d’argent”, una peça de J. Rafael Pascual Vilaplana dedicada al director, “El Terròs” deixà palès el seu domini sobre un ampli ventall d’instruments.

Cancri

Per finalitzar la seua actuació, La Colla de Petrer ens oferí la fantasia “Cancri”, del mestre Antoni de la Asunción Andrés, una obra que consta de 3 parts diferenciades: “La constel·lació de Càncer”, “La Influència de la Lluna” i “L’alegria del Cranc”. A aquesta meravella musical, per primera vegada interpretada fora de Petrer, comptà amb un dolçainer i un tabaleter solistes, Francisco Orgilés i Carles Pérez, per dur a terme i explorar totes les possibilitats dels seus respectius instruments. El públic, encisat amb els sons d’una dolçaina que desprenia notes ràpides, però molt concises i amb molta qualitat, va acomiadar “El Terrós” amb un fort, emocionant i molt merescut aplaudiment.

Mal PassetMal Passet”, amfitrions i organitzadors del festival, foren la colla protagonista a la segona part de l’acte. Sota la direcció de Francisco Valor Llorens, la formació ens demostrà, una vegada més, el seu compromís amb les festes i tradicions contestanes, i d’arreu del País Valencià: els Moros i Cristians, el 9 d’octubre, “Els nanos” de Cocentaina o les fires a diverses poblacions i pedanies properes… Parlar d’aquests esdeveniments, als quals sempre hi són presents per amenitzar-los, també és parlar de “Mal Passet”.

Andrea”, el pasdoble del compositor ontinyentí Saül Gómez i Soler, que s’anomena com la bellea de la foguera “Passeig de Gomiz”, de les Fogueres d’Alacant 2013, fou una peça informal i alegre, característiques sempre presents a la música de Gómez i Soler.
Les marxes festeres de Josep Vicent Egea Insa, i J. Rafael Pascual Vilaplana, de nou esdevingueren punts clau per a la innovació i les noves possibilitats de la música feta per a les colles de dolçainers i tabaleters.

A la marxa cristiana “Rebombori”, la percussió fou un element molt important, imprescindible per al seu desenvolupament. D’altra banda, “Moros de l’Alqueria”, una marxa mora per a les festes de moros de l’Alqueria de Castelló, evocava les batalles a la part rítmica i sonora, i la sensualitat del màgic món àrab a la part més melòdica.

Cant de Maulets

Per finalitzar el seu repertori, la colla contestana va commoure a tots els assistents amb una rapsòdia, de nou de Gómez i Soler, per rendir homenatge a Al Tall, un dels grups valencians més importants a la tasca recuperadora i dignificadora de la nostra llengua, música, i de tots els elements que ens identifiquen com a poble.

A la peça sonaren, barrejats de forma molt artística i congruent, molts dels temes més emblemàtics del grup, com “Lladres”, “La cançó de la llum”, “El tio canya”, “A Miquel Grau”, “No en volem cap” o “El cant dels Maulets”, cançó amb la que pujà també a l’escenari La Colla “El Terròs”, per compartir totes dues colles juntes, i també amb tot el públic en peu, un moment fascinant.

Passet a Passet a Obrint PasAmb els dos concerts finalitzats, arribà el moment d’atorgar el VI Reconeixement “Passet a Passet”, enguany per al grup de rock en valencià, Obrint Pas, que anuncià una aturada indefinida de la seua activitat el passat març de 2013. Jaume Doménech, president de La Colla de Dolçaines i Tabals “Mal Passet”, lliurà el guardó, per lloar la dedicació i promoció de la nostra música tradicional, ja que el grup han sigut inspiració per a moltes altres formacions.

Xavi Sarrià, Miquel Ramos i Miquel Gironés, com a dolçainer i percussionista  d’Obrint Pas, recordaren, molt emocionats, els seus inicis a la música, i com un grup d’adolescents va decidir incorporar els instruments característics del folklore valencià, sense ni tan sols imaginar la gran repercussió que suposaria després per al panorama musical actual. Van dedicar el premi a tots els músics que, abans que ells, decidiren un dia “posar la dolçaina al lloc on es mereixia, i dignificar-la, a tota la gent anònima que treballa per recuperar la nostra cultura popular, i per defensar la nostra manera de viure i d’entendre el món”. Gironés va mencionar el paper imprescindible que juguen les escoles d’ensenyament de la dolçaina, que com qualsevol instrument, “és completament vàlid per expressar-se”.

La Muixeranga

Tot el que comença, deu d’acabar”, aquest Festival de Colles es va acomiadar amb un escenari ben ple, on les dues formacions participants, tots els mestres, i dolçainers i tabaleters d’altres colles presents al públic, varen interpretar la cèlebre Muixeranga, també amb la participació de Miquel Gironés. Tots a una veu, per la dignitat de la dolçaina i la de tots els seus intèrprets, en especial d’un: Joan Martínez, dolçainer de Bocairent, absent des del passat diumenge 9 de març.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

1 comentari

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.