Les jornades “Centre Històric Viu!” van cloure el passat dissabte, després de tota una setmana repleta d’activitats, xarrades, tallers i, per descomptat, moltes propostes per tal de revitalitzar el Centre Històric de Castalla d’una forma participativa.
Durant l’acte de dimarts s’analitzaren les opcions de mobilitat i trànsit per als vianants en els Centres Històrics en general, i es va impartir el taller corresponent al disseny d’una estratègia aplicable al barri vell de Castalla, a càrrec de l’equip de MonoDestudio. Dijous, Juan José Moya, arquitecte independent i especialista en reparació d’estructures i edificis, reflexionà al voltant del valor històric i social dels cascs antics, i quines són les seues perspectives de futur.
La sessió de divendres, a càrrec de Fernando Díaz, doctor en Ciències Polítiques i Sociologia, i Ana Méndez, arquitecta i urbanista per l‘Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid (ETSAM), tractà les vessants sociològiques, així com exemples pràctics relatius a remodelacions d’espais degradats a altres ciutats. A Madrid, per exemple, diversos col·lectius, amb la supervisió d’arquitectes professionals, decidiren ocupar solars abandonats per crear projectes molt creatius, actius i útils a la vida diària.
El dissabte, Soledad Rico i Sonia Torres, estudiants d’Arquitectura, junt amb Javier Esquiva, pertanyent al col·lectiu Huerta Bizarra, exposaren amb una xarrada-taller les seues propostes aplicades al Centre Històric de Castalla específicament. Aquestes consisteixen en la possibilitat de realitzar activitats variades als espais públics del barri vell, tot amb la col·laboració d’empreses i associacions representatives del poble.
Organitzats en grups, els assistents a les jornades van idear propostes com concerts, cinema a l’aire lliure, cursos fotogràfics o activitats esportives (atletisme, zumba), ofertes molt atractives amb l’estiu ben a prop. D’aquesta manera, s’aconseguiria mobilitzar a les formacions musicals locals, esportives o culturals, així com els serveis i empreses especialistes a proporcionar les instal·lacions necessàries per a cada activitat. Posteriorment, cada plantejament quedarà reflectit en “postals” fotogràfiques, on els mateixos creadors escenificaran les seues propostes.