Les Festes Populars i Alternatives de Castalla conqueriren el parc municipal del poble per tercer any consecutiu. De la mà del Col·lectiu “La Foraca” els assistents gaudiren d’una nova jornada de festa popular i reivindicativa amb concerts i activitats diverses.
La tercera edició de les FPA Castalla s’inicià al matí de la mà de la batukada Tarambanas, que realitzaren un passacarrers pels indrets del parc municipal. Tot seguit, començà el ja tradicional concurs de paelles, on participaren una desena de grups aproximadament. Cadascun elaborà diferents versions del plat valencià per excel·lència, com ara paella vegana, de carn o peix.
La jornada continuà de vesprada amb una sobretaula amb música i bon ambient. Per a l’ocasió, l’artista Elías Taño realitzà un mural participatiu. El treball del muralista, d’actualitat per haver estat censurat a la ciutat de València en diferents ocasions, clama contra les injustícies i per la llibertat d’expressió. Entre d’altres temàtiques, Taño ha pintat reivindicant la llibertat dels joves d’Alsasua. Segons explica, a través del seu treball artístic pretén promoure el sentit crític i reflexiu de la societat arran d’una condemna que considera injusta i desproporcionada. Al mural de Castalla, d’acord amb el caràcter popular, autogestionat, alternatiu i feminista de la festa, es podia llegir la següent consigna: “La festa és de totes”.
A la nit, després d’un sopar popular “de pa i porta”, s’iniciaren els concerts. Kontaminació, des de Biar, foren els primers en actuar. Amb un so renovat i enèrgic, feren sonar alguns dels temes més emblemàtics dels seus treballs Voraviu i Vestits amb paraules noves. Tot seguit, arribà el torn de Cactus, la nova formació que arriba amb força als escenaris valencians per a reinterpretar i fusionar el pop més comercial amb rap i rock.
La nit finalitzà de la mà dels DJs Làuder i Abaejo. Làuder, amb la col·laboració a les veus i al ball de Katte, fusionà ritmes electrònics amb alguns clàssics de reggaeton i diversos estils, un còctel explosiu per a no deixar de ballar durant tota la nit. Abaejo, per la seua banda, apostà pels ritmes reggae i ska, tot i que també feu sonar melodies emblemàtiques de la música festera. Fet i fet, i desfilant com a una comparsa improvisada, organitzadors i assistents posaren el punt final a altra nit memorable de festa popular a Castalla.