L’Aplec Ecologista del País Valencià tornà a Carrícola després d’un any d’aturada. Renovada i amb més empenta que mai, la trobada esgotà les inscripcions setmanes abans del seu inici.
La sisena edició de l’Aplec Ecologista del País Valencià omplí el poble de Carrícola d’activitats centrades en la sostenibilitat, la reivindicació i la salvaguarda del medi natural. Durant tot un cap de setmana, el centre d’educació ambiental L’Ametla de Palla ha allotjat conferències, xarrades, experiències i un llarg etcètera d’actes recolzats per entitats de tot tipus. No debades, l’aplec és el resultat de la feina conjunta i les sensibilitats afins de diferents col·lectius de la zona. Especialment, cal ressenyar la feina i la contribució de la Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida (CEVA), la Colla Ecologista l’Arrel d’Ontinyent i d’Acció Ecologista AGRÓ, organitzadors de l’encontre.
La jornada de diumenge s’inicià amb un mercat de productes de proximitat i associacions, on diferents comerços locals i grups d’acció mostraren el seu treball. Els assistents pogueren trobar samarretes combatives, cerveses artesanes, melmelades i formatges ecològics, calçat manufacturat o lectura allunyada de la lògica capitalista o patriarcal. Perquè l’ecologisme i el respecte, segons quedà plasmat en la programació de l’aplec, abasta una gran quantitat d’àmbits socials i econòmics que es veuen directament relacionats amb les relacions interpersonals.
A continuació, s’inicià un intercanvi d’experiències en l’interior de l’Ametla de Palla, on participaren la Colla Verda de Sagunt, els Horts Urbans de Benimaclet i els projectes “Lligabosc” i “Mosaics de vida”, de la mà de l’associació Connecta Natura. Tots tres posaren en comú els seus treballs per a recuperar i posar en valor els espais naturals de Sagunt, el procés de recuperació de l’horta al cor del barri de Benimaclet, i les tasques pel desenvolupament rural i la conservació de la biodiversitat en diferents zones verdes del País Valencià.
Finalment, el naturalista Joaquín Araújo oferí la xarrada “Paisatges vius com a patrimoni cultural”, tota un elogi a l’entorn natural que ens envolta i que forma part de les nostres vides. La xarrada d’Araújo fou, potser, l’acte més multitudinari de la jornada pel que fa a l’assistència. Les seues paraules, sens dubte, serviren d’inspiració per a tots els oients captivats per la seua saviesa.