La colla feu un recorregut per les obres més lligades a la trajectòria de Joan Martínez i Martínez, “El Dolçainer de Bocairent”, que ens deixava el març passat als 53 anys.
Joan fou un dolçainer en majúscules. Director de La Xafigà durant els anys 80, i director i mestre de moltes altres colles com l’Aljub, El Regall, La Lligassa, La Pedrera… Va iniciar moltes de les escoles de dolçaina arreu de les Comarques Centrals Valencianes, i fou el primer mestre de dolçaina reconegut per Conselleria.
Sota la batuta de Mario Roig Vila i amb la dolçaina que de Joan presidint l’escenari, començava un emotiu homenatge a una de les figures claus del món de la dolçaina, amb una de les seues peces imprescindibles, “Herbero de Mariola“, de José Rafael Pascual Vilaplana, un clar homenatge a la nostra terra on es poden escoltar melodies com “Serra de Mariola” o “El Maseret” .
Estigué en formacions com La Moma o Benibarralet des dels inicis juntament amb Enric Gironés o Xavier Richart entre altres, a finals dels anys 70. D’aquestes experiències nasqué “Benibarralet“, composat per Gironés, que ha esdevingut un dels cercaviles al repertori habitual de la Xafigà. El concert continuava amb “El Regall“, obra composada pel seu amic i membre de la colla El Regall d’Ontinyent, Enric Gironés, durant la seua estança com a director i mestre de la colla, a principis dels anys 90.
El recorregut per la seua trajectòria passà també per les Falles de València, concretament per la falla “Màlaga-Doctor Montoro“, lloc on anigué Joan a tocar durant gran part de la seua vida i el nom de la següent peça en sonar . Fou composada pel seu amic i director de la Colla El Cudol, Antoni de la Asunción Andrés.
Les anècdotes continuaren amb “L’Altet dels Canons” peça de José Rafael Pascual Vilaplana. Després d’una actuació a Galícia l’any 1988, feren una festa a la Filà dels Maseros, on José Rafael portà les partitures d’aquesta marxa cristiana, que esdevindria una de les peces habituals de les festes de Moros i Cristians. Però l’anècdota principal no fou eixa, sinó la composició de “Als Xafigueiros” per part de Josep Vicent Egea Insa, improvisant la partitura en un tovalló (“servilleta”), inspirat en les històries que contaven de l’actuació per terres gallegues.
La secció de metalls de la Unió Musical de Muro isqué a l’escenari, juntament amb la soprano Natalija Karklelyte, per a la interpretació de la següent obra, “Bekirent Fanfàrria“, de José Rafael Pascual Vilaplana. Fou estrenada l’any 1995 al paratge de Les Covetes dels Moros de Bocairent, a la 5ª Diada Musical de la Vall d’Albaida. Una emotiva carta de José Rafael Pascual Vilaplana enviada des de Trento (Itàlia) introduïa la seua obra, “Quadern de Bocairent“, una suite per a dolçaines i percussió amb 3 moviments: El Pont, Les Covetes dels Moros i l’Arc de la Plaça. Aquesta peça, estrenada al concert, està inspirada en els paisatges de Bocairent, i en homenatge a la tasca de Joan Martínez.
Una de les sorpreses de la nit fou quan els xirimiters i tabaleters de Sant Agustí pujaren a l’escenari per a interpretar un recull de les dansaes que es ballen durant la festivitat de Sant Agustí a Bocairent. Aquestes danses foren transcrites per Joan Martínez i les va interpretar ininterrompudament des de l’any 1978 fins al 2013. Finalment, tots els dolçainers que es trobaven a la Casa de Cultura de Muro, pujaren a l’escenari per a interpretar una emotiva Muixeranga, que començava amb les llums apagades, amb un únic focus de llum il·luminant la dolçaina de Joan.
[…] Podeu llegir la crònica del concert al següent enllaç. […]
[…] Podeu llegir la crònica del concert al següent enllaç. […]