Amb motiu del III aniversari del Mercat de la Foradà, els pobles de la Vall de Gallinera han impulsat una jornada dedicada a l’oli d’oliva autòcton. Així, la I Festa de l’Oli naix amb l’objectiu de reivindicar la gran qualitat d’aquest producte als municipis de la zona.
La I edició de la Festa de l’Oli ha estat, sens dubte, l’activitat destacada del Mercat de la Foradà del mes de desembre. Mitjançant una xarrada i un amplíssim tast d’olis, els organitzadors del mercat han volgut centrar la temàtica del mercat en la gran qualitat amb què compten les diferents variants d’oli d’oliva en la Vall de Gallinera i les comarques properes. No debades, el refranyer popular deixa ben clar que “A la Vall de Gallinera, bon oli i millor cirera”.
Pep Romany, del restaurant Pont Sec de Dénia, ha estat l’encarregat d’oferir la xarrada sobre la qualitat de l’oli. Al posterior tast es podien trobar varietats del producte on l’oliva s’ha arreplegat en una fase temprana, i per tant el seu sabor esdevé contundent amb tocs amargs, o bé ha estat arreplegada en fase de maduració, i el sabor de l’oli resulta més dolç i suau. A més a més, hi havia algunes varietats d’oli ecològic, resultat d’un conreu del fruit que rebutja els productes químics sintètics, o organismes modificats genèticament.
La jornada de diumenge va posar el punt i final a un cap de setmana ben farcit d’activitats a aquest encisador indret de la Marina Alta. Dissabte, tingué lloc una jornada solidària amb Ivan Alemany, veí de la Vall de Gallinera que necessita una nova cadira de rodes. Diumenge, a banda de la festa de l’oli, el Mercat de la Foradà va comptar amb una ruta urbana pel terme d’Alpatró, un contacontes infantil a càrrec de les escriptores Mercè Climent i Xaro Navarro, i la participació itinerant de la Batukada Benibatuka, des de Benirrama. Com a colofó de la celebració de tres anys produïnt, venent i consumint productes de proximitat, l’Orquestra de Plectre Ciutat de Cullera ha interpretat un repertori de cançons ben heterogeni i per a tots els públics en la parròquia d’Alpatró. Entre d’altres, sonaren les melodies de les obres Rapsodia valenciana, de Manuel Penella, o Recuerdos de la Alhambra, de Francisco Tarrega.