El XII Concert de Festes fou a benefici de Càritas de Cocentaina, i comptà amb la participació del ballet d’Alícia Montava i la col·laboració d’alguns membres del Conservatori Professional Municipal d’Albaida a la secció dels metalls.
El concert començava al Palau Comtal de Cocentaina amb “Fanfàrria de Llúria”, la primera de les quatre estrenes de la nit. Aquesta peça pertany al director i compositor contestà Francisco Valor Llorens, i està basada en la marxa “Cavallers de Llúria”, del mateix autor. Gabri Francés, integrant de la colla, demostrà la seua destresa recitant un apassionat poema inclòs a la composició. Tot seguit, es presentà com a nou membre del Mal Passet a Àlvaro Sellés Jordà, percussionista que entrarà a formar part de la colla.
Els dolçainers i tabaleters continuaren amb el pasdoble “Sergio”, tot un clàssic de la música festera, arranjat per a colla per a l’ocasió. Aquesta peça ret homenatge al compositor Antonio Ferrándiz Montava “Toniquet”, director de l’Orquestra de Pulso y Púa “La Paloma”. A continuació sonà “Santiago”, ballet compost per Loreena Mackennit, encisada per l’encant de la capital gallega. Aquesta nova estrena, adaptada per al ballet de l’abanderat cristià de Cocentaina de 2015, comptava amb la gaita com a instrument central, i tornarà a sonar el pròxim dissabte en la gran Entrada de Moros i Cristians.
La marxa mora “Alí-Esclat” enarborava ara l’estendard de la mitja lluna. El compositor Pasqual Salort creà aquesta peça d’inspiració clàssica i la dedicà a la seua colla d’amics, l’Esclat de Verger, d’on ve el nom. El Mal Passet volgué compartir aquesta marxa mora amb Javier Gozálvez, capità moro de la Filà “La Manta Roja”.
El concert continuà amb la marxa cristiana “Aina”, altra estrena absoluta que, a més, obrirà l’entrada cristiana el proper dissabte. La peça està dedicada a Aina Cuesta Vilaplana, i als seus pares, amics i companys de Filà de l’autor, Francisco Valor Llorens. La marxa, amb estructures complexes i de llarga durada, ofereix una nova perspectiva a la música festera dins del gènere tradicional.
Per finalitzar amb la primera part del concert, el Ballet d’Alícia Montava col·laborà amb els balls a la “Marxa dels Agermanats”, una marxa- ballet de José Rafael Pascual Vilaplana. La composició fou escrita per a l’abanderada cristiana de Muro de 2015, Amparo Pérez, durant les passades festes de maig.
Per encetar la segona part, s’incorporà a l’escenari la secció de metalls del Conservatori Professional Municipal d’Albaida, que participà amb la colla per tal de fer més rica i completa cada peça interpretada. L’espectacle continuà amb “Dimní”, del compositor ontinyentí Saül Gómez i Soler, una obra dividida en una part mora i altra cristiana, reflex de la realitat social dels mossàrabs.
Sota la batuta del seu compositor, Juan Carlos Sempere Bomboí, els músics interpretaren la marxa mora “Terres d’Al-Azraq”. Tot seguit sonà el ballet “Llibertat”, un encàrrec de la Filà Judios d’Alcoi, que plasma sonorament l’agonia del poble jueu, l’esclavitud i les cadenes que coartaven la seua llibertat.
Per finalitzar amb el concert, sonà “La néta del Manyà”, una de les peces més emotives i vibrants de la nit. Aquesta marxa cristiana, que recull melodies populars dels pobles i de les seues respectives danses, fou dedicada a la mateixa néta de Rafaelet “el Manyà”, Amparo Pérez.
Com no podia ser d’altra forma, el “Visca la Festa”, l’himne de les festes de Cocentaina, va cloure la dotzena edició del concert previ a les festes de la capital del Comtat que, any rere any, ofereix la Colla Mal Passet per obrir boca i encendre l’esperit i la devoció pròpia d’aquestes dates.