Herbero Diànic (3) – Orella de Llebre, Santònica i Sàlvia

Compra a Dues Tasses

De nou, Sergi Gallego, catedràtic de la Universitat d’Alacant i Pere, muntanyer diànic i expert en herbes medicinals, ens parlen d’algunes de les plantes que poden formar part del nostre herbero. En aquest vídeo, parlem de tres plantes que també formen part de l’herberet de vint-i-set herbes de Banyeres de Mariola: la sàlvia, la santònica i l’orella de llebre. Algunes amb funció únicament ornamental.

visita Vi Natural

La sàlvia mariolenca, un aroma fester

La sàlvia mariolenca fa unes escampadisses formidables a les ombries de l’Aitana, Mariola o Serrella. S’usa per a prendre després dels menjars i millorar la digestió. També per als marejos i el malestar general. Amb unes rametes de menta per al constipat. Existeix una tisana calenta per al mal de panxa amb sàlvia, timó, santònica, romer, poliol blanc i negre i camamirla. També s’elabora un licor de sàlvia amb tres quarts d’anís dolç i un de cassalla, dues rametes de sàlvia i tres rametes de poliol blanc.

Herbero Diànic (3) - Orella de Llebre, Santònica i Sàlvia

La sàlvia s’usa també en nombroses festes com la Mare de Déu de Gràcia de Biar, on podem veure-la escampada per l’esglèsia i el santuari o enramada a la Festa del Pa Beneït de La Torre de les Maçanes. El seu aroma ha inspirat escriptors com Enric Valor i Vives.

…olien més penetrantment les plantes aromàtiques, abundantíssimes (em sembla percebre singularment forta la flaire de la sàlvia)…

La Santònica o herba de Sant Blai

La Santònica la trobarem a matollars eixuts i sendes de muntanya, com la del cim del Montgó. S’usa per a ferides de difícil curació, bullida per a la inflamació, per a rebaixar la sang i per a la gola i la bronquitis.

No és una de les herbes més usades en les receptes de l’herbero. S’usa sobretot a la zona de la serra de Mariola.

Herbero Diànic (3) - Orella de Llebre, Santònica i Sàlvia

Orella de llebra o llebre

Aquesta planta que neix als matollars i pasturatges secs s’anomena tam´be candelera o clavellet de pastor, i fins i tot “rabet de gat” en Gorga, Pedreguer o La Vall de Laguar.

S’usa, a banda d’ingredient de l’herbero, per a la inflamació i les pedres del renyó, per a les hemorroides amb les fulles seques i fetes pols o per a la diarrea, colitis o l’acidesa d’estómac, tal com recull Josep Mascarell al seu llibre “Amics de la muntanya”.

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.