Entrevistem als creadors de Reverde, Daniel Blanco i Pablo Vidal. Ambdós estan titulats com a Tècnics Superiors en Dietètica i Nutrició. Daniel, a més, té un màster com a Expert en Coaching. També és mag professional, ha sigut presentador a la televisió durant alguns anys, i col·labora activament amb l’ONG “Llevamos magia”. Pablo, per la seua banda, és arquitecte especialitzat en bioclimatisme i bioconstrucció: amb els seus dissenys treballa per estalviar la despesa energètica i és especialista en salut de l’hàbitat.
En què consisteix Reverde?
Daniel Blanco: «Reverde» és un compendi de moltes coses, i al final un mètode nutricional que aporta salut. Reverteix malalties i ens manté un estat òptim gràcies a una correcta alimentació.
Com us vau animar a mamprendre aquest projecte?
Daniel: A finals de 2006 començarem a investigar sobre la nutrició. Durant algun temps estiguérem fent una dieta «dissociada», i vam veure que tenia efectes sobre la nostra salut, el nostre ànim o la nostra vitalitat. Després passarem a altres tipus d’alimentació: vegetariana, macrobiòtica, ovo-lacto-vegetariana, crudivegana… les provàrem durant un mínim de 6 mesos cadascuna, de forma molt estricta. D’aquesta manera hem pogut corroborar en primera persona els canvis sobre la nostra salut: que millorava i que empitjorava. Hem pillat el millor de cada tipus d’alimentació, i ho hem englobat en una sola: el mètode Reverde.
Pablo Vidal: Hem investigat les dietes que prometien millores per a la salut: la hipotòxica, alimentació crua, etcètera. Moltes recolzades sobre investigacions científiques que hem experimentat en primera persona.
Daniel: No únicament tenint en compte com anem a combinar els aliments…sinó també quines són les nostres necessitats fisiològiques: segons la nostra complexió, l’esforç físic diari, etcètera. Fins a un 80% de les malalties crònic-degeneratives, segons els darrers estudis científics, es poden prevenir i revertir amb una correcta alimentació, i això és el que aconsegueix el mètode Reverde.
“Fins a un 80% de les malalties crònic-degeneratives es poden prevenir i revertir amb una correcta alimentació, i això és el que aconsegueix el mètode Reverde”
Quin tipus de serveis oferiu a les persones interessades en millorar la seua qualitat de vida?
Daniel: La paraula «dieta» la tenim exclosa al nostre diccionari. Nosaltres fem un «curs de nutrició personalitzat». 12 sessions de «coaching» personalitzat per aprendre a menjar bé i tenir un estil de vida saludable.
Quin tipus de malalties es poden prevenir o revertir?
Pablo: Podem millorar moltes malalties únicament corregint la dieta: hipertensió, fibromiàlgia, diabetis i fins i tot el càncer, principalment el de còlon o estómac, que es deuen principalment a una mala alimentació.
David: Estrenyiment crònic, migranyes cròniques, apnea del somni, fatiga crònica, falta d’energia… totes aquestes malalties que la indústria farmacèutica intenta posar-li nom per a medicar-nos, es poden curar amb una bona alimentació. Les millores amb el nostre mètode, es poden veure entre els 60 i 90 dies. Qui no està disposat a fer eixe «sacrifici»?
Refutant mites de l’alimentació vegetariana
Ser vegetarià significa que la teua dieta és poc variada i escassa?
Daniel: Tot el contrari. Quan descobreixes el món vegetarià t’adones que hi ha molta varietat. Per exemple, la gent habitualment menja lletuga romana, en canvi, nosaltres mengem també romana, endívies, lletuga de roure, escarola… i cadascuna t’aporta un tipus de nutrients. Tenim una gran varietat de llegums, de cereals, de fruits secs. La varietat és extremadament extensa.
Pablo: Cal tindre en compte també que la gent en un principi pensa en les seues receptes tradicionals, i la gran majoria tenen productes d’origen animal.
Daniel: Una dieta vegetariana ben planificada cobreix totes les necessitats nutricionals en totes les etapes de la vida.
Els vegetarians tenen molt poca oferta per a menjar fora de casa?
Pablo: Sempre fem la mateixa broma amb aquesta pregunta. Els restaurants de menjar ràpid (i saludable) estan arreu, molt més estesos del que imaginem, i són les fruiteries. Les podem trobar en qualsevol cantonada.
Una altra cosa és si hem de menjar diàriament fora de casa, però fins i tot així, en qualsevol restaurant ens poden fer alguna cosa, com una ensalada, paella, un guisat de cullera…
Ens faltaran vitamines, proteïnes amb una alimentació vegetariana?
Daniel: Ja que habitualment les persones que fan eixa classe de preguntes no s’han plantejat mai si ells tenen alguna carència, nosaltres els contestem amb una pregunta: i a tu, et falten proteïnes? O el que és pitjor, tens un excés de proteïna? Un excés de proteïna genera moltes malalties i acidificació i inflamació del cos.
Si en la natura no hi ha cap animal que prenga un multi-vitamínic ni un batut de proteïnes, a l’ésser humà, amb una bona planificació de l’alimentació, tampoc els fa falta.
Pablo: Fins i tot les diria que s’informen un poc, ja que en l’àmbit mèdic hi ha molt poques malalties a conseqüència de la falta de proteïna, i molt estranyes.
Un vegetarià té més tendència a tindre una carència de vitamina b12?
Pablo: Estadísticament, els vegetarians tenen menys tendència a tindre una carència d’aquesta vitamina. Nosaltres recomanem a aquells que no mengen cap proteïna d’origen animal, que prenguen un suplement de b12, ja que és prou natural. Hui en dia els suplements de b12 van destinats majoritàriament a la carn que menja la gent, perquè desafortunadament, els animals ja no pasten lliurement pel camp, que és d’on aconseguien eixa vitamina.
Ser vegetarià pot desembocar en un problema econòmic?, és més car?
Pablo: Podria (rialles). Si en lloc de menjar productes de temporada i de proximitat, mengem coses exòtiques, podria ser un problema econòmic. Però en general, si anem amb compte amb la compra, l’alimentació vegetariana i ecològica no té per què ser molt més cara que una alimentació omnívora, i a més a més, ecològica.