Luis Doménech Albero, Casporrí, ens conta com s’anomena cada planta, quin remei s’hi pot preparar amb ella i si és mengívola, verinosa, tòxica o abortiva.
Tenim davant de nosaltres un dels últims caçadors-recolectors banyerencs que practica l’economia de subsistència ancestral. Casporrí té moltes nocions d’etnobotànica: sap fer empelts per a transformar un ametler en un albercoquer; coneix el nom de totes les aus de Banyeres de Mariola i el seu cant; sap en quines fases de la lluna cal escombrar, sembrar, collir o recol·lectar i a quina hora del dia o la nit és millor fer-ho; coneix les soques més productives de bolets; pot recitar-te la llista de cargols que es mengen; pot explicar-te amb quines herbes has de curar-te talls, inflamacions, indigestions, dolors articulars… El documental ens permet fer una aproximació al passat per a conéixer com era l’estil de vida en la gran majoria de llars de la serra Mariola.
[…] de les Comarques Centrals Valencianes al nostre lloc web. El recent documental etnobotànic “Etnobotànica i Cultura Popular” amb Lluís Doménech Casporrí, que ha produït l’Ajuntament de Banyeres de Mariola o […]