Entre ibers i vins a les Terres dels Alforins

Compra a Dues Tasses

Visitants d’arreu del país acudeixen a l’anomenada “toscana valenciana”, situada entre les comarques diàniques de La Costera i la Vall d’Albaida, per gaudir del paisatge, la història i l’enologia.

La denominació Terres dels Alforins fa referència a un territori històric caracteritzat per l’atractiu d’un paisatge on la vinya, la producció cerealística, i les masies camperoles juguen un paper primordial. A banda d’emfatitzar el caràcter rústic de la zona, la varietat de colors ocres i verds dels cultius converteixen aquest enclavament d’interior en un indret únic amb una bellesa i idiosincràsia molt particulars. Sens dubte, l’anomenada “Toscana valenciana” no tindria res a envejar a la italiana.

La Vall dels Alforins se situa en confluència amb Castella- La Manxa i el País Valencià. Concretament, es localitza entre els termes municipals de La Font de la Figuera i Moixent (La Costera) i Fontanars dels Alforins (Vall d’Albaida). Aquesta vall agrícola de secà mediterrani ha practicat l’agricultura des de temps immemorials, donada la seua peculiar disposició en forma de reduïdes parcel·les on s’alternen cultius fruiters, de cereals, oliveres, ametlers i, per descomptat, vinyes.

visita Vi Natural
Entre ibers i vins a les Terres dels Alforins
El celler Fondo del Celler del Roure

Enologia i cultura del vi

La cultura del vi està ben arrelada a la zona: fa 2.500 anys, els habitants ibers de la Bastida de les Alcusses, situada als voltants de la majestuosa Serra Grossa, ja feien vi. Testimoni d’açò són les restes arqueològiques on s’han trobat llavors de raïm o falçs per a veremar, entre d’altres utensilis.

En l’actualitat, el nom Terres dels Alforins respon a la iniciativa d’una associació vitivinícola que pretén recuperar aquest llegat històric i atorgar un valor afegit al seu paisatge cultural. L’agrupació compta amb la participació d’11 cellers de vi localitzats als pobles de La Font de la Figuera, Moixent i Fontanars dels Alforins. Molts d’ells ofereixen visites guiades i tasts a les seues instal·lacions. Altres tracten de recuperar varietats perdudes i antics processos d’elaboració. És el cas del Celler del Roure, on s’enarbora la recuperació d’una valuosíssima Bodega Fonda com a un dels seus principals encisos. Aquesta captivadora galeria subterrània, un autèntic patrimoni històric perfectament conservat, allotja al voltant d’un centenar de gerres de fang amb capacitats que van des dels 600 fins als 2.800 litres on, de nou, es torna a produir vi imitant els mètodes més primitius. En aquest cas, el fet d’innovar significa alhora la recuperació d’una tradició mil·lenària.

Potser, la millor forma per comprendre la història, els costums i la cultura de la zona en el passat siga una visita al Museu Històric i Etnològic, situat al terme de la Font de la Figuera. A aquest espai, localitzat a una antiga bodega de finals del segle XVIII, s’hi troben exposats  emblemàtics utensilis relacionats amb la verema o la destil·leria, o recreacions de cellers antics o habitatges populars i usuals de l’època.

Entre ibers i vins a les Terres dels Alforins
Un dels actors al poblat ibèric de la Bastida de les Alcusses

El llegat ibèric

La recerca arqueològica ha revelat la presència de diversos assentaments a la Vall dels Alforins que daten des del neolític fins a l’edat del bronze. Sens dubte, resulta imprescindible al·ludir al llegat del poble iber. Avui dia, podem entendre una mica més com era la seua vida al segle IV aC gràcies al jaciment de la Bastida de les Alcusses de Moixent, declarat monument històric artístic en 1931.

Aquest poblat fou una ciutat fortificada, llar i residència de les famílies més poderoses. El recorregut ens mostra restes de la muralla i cases agrupades en illes, tot basat en disposicions urbanístiques complexes. Al jaciment, a més a més, s’ha reconstruït una antiga casa ibèrica, on els visitants poden reviure l’ambient domèstic on vivien les famílies fa més de 2.000 anys.

Entre ibers i vins a les Terres dels Alforins
El Poblat Ibèric de la Bastida de les Alcusses durant una de les representacions

A banda de ceràmiques, ploms escrits en llengua ibèrica o instruments agrícoles, les diverses campanyes d’excavació a la zona donaren amb una de les troballes més cèlebres de l’època: el Guerrer de Moixent. Aquesta xicoteta figura de bronze representa un guerrer muntat a cavall que, possiblement, s’emprava com a una mena d’ofrena als déus.

Amb tot, val la pena dir que una visita a la Vall dels Alforins es tracta d’una opció turística molt recomanable i enriquidora, que pretén posar en valor tot el potencial històric i cultural d’una zona que, mitjançant la seua individualitat i encant, obsequia els seus visitants amb una experiència i sensacions inesborrables.

 

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.