L’agricultura ecològica, els obradors compartits com a espai de treball, els plans de desenvolupament rural o les iniciatives de l’administració per preservar el patrimoni agrícola demostren que el món rural pot tindre un futur ben pròsper a les nostres comarques.
El passat divendres va tindre lloc la taula redona “Món rural: hi ha futur?”, com a cloenda de les Jornades de Sostenibilitat que organitza el Centre Cultural Castellut. L’agricultura ecològica, el turisme o el comerç de proximitat són només alguns dels temes que es tractaren durant l’acte a la Casa de Cultura de la localitat. Enrique Moltó, professor de la Universitat d’Alacant, fou l’encarregat de moderar el debat on els ponents proposaren tot un seguit d’iniciatives per revitalitzar l’entorn rural més pròxim.
El castellut Rafa Rico fou el primer a exposar la seua iniciació i experiència al món de l’agricultura ecològica, que començà a través de l’autoconsum. Un dels principals trets d’aquest tipus d’agricultura, a banda de la no utilització de productes químics, es basa en la proximitat. Rico, que centra la seua activitat al cultiu de fruits i hortalisses com ara pistatxos, maduixes, safrà o espàrrecs, pensa que és possible aconseguir una collita selecta, de qualitat i amb garanties d’eixida al mercat. Actualment, proporciona els seus productes a les tendes ecològiques Biotrèmol, a Castalla i Sant Vicent. Amb perspectives d’ampliar el negoci i la producció, també feu crítica de les nombroses dificultats a què s’enfronten els treballadors de la terra per fer de l’agricultura la seua principal activitat econòmica.
Per la seua banda, Sílvia Faus, propietària de la Casa Rural “El Castellot” i del restaurant Casa Keles a la Vall de Gallinera, argumentà que és possible fer del turisme rural una activitat econòmica viable, diferent i, sobretot, original. Junt amb el seu company, Joanjo Seguí, treballa en l’organització diferents rutes culturals i històriques que transcorren pel xicotet oasi de la comarca de la Marina Alta. La darrera, basada en les lluites entre Al-Azraq i el rei Jaume I al segle XII, està tenint molt bona acollida entre els turistes que trien la Vall de Gallinera per gaudir de vacances o períodes dedicats a l’oci.
Les germanes Payà Valdés parlaren al voltant de desenvolupament rural i agroecologia. Inés Payà, titulada en Arquitectura tècnica, exposà la seua experiència en l’empreneduria al món rural. Actualment, produeix pasta fresca i treballa per poder exportar-la més enllà dels grups de consum i familiars en què s’ha originat el seu negoci. Per créixer, Payà proposa l’extensió dels anomenats “obradors compartits”, espais en lloguer on ja es compta amb el registre sanitari imprescindible per eixir al mercat. Aquests “espais blancs” es basen en locals adaptats a un tipus d’activitat concreta, en aquest cas gastronòmica, on diverses persones o empreses podrien desenvolupar la seua feina sense la necessitat d’adquirir l’establiment i fer una inversió econòmica desproporcionada i, segurament, inassumible.
Maria José Payà, enginyera agrònoma, plantejà la possibilitat d’interrelacionar diferents activitats per al desenvolupament del món rural. Payà, que ha treballat en el progrés de la línia ecològica de la cooperativa de la Canyada de Biar, va ser gerent d’uns dels projectes LEADER, programes de fons europeus per finançar activitats al camp i combatre la despoblació als municipis d’interior. A hores d’ara, treballa com a regidora a l’ajuntament de Beneixama (Alcoià) per poder participar d’aquests projectes des de l’administració. Segons afirma “un error que s’ha tingut sempre és basar el món rural només en l’agricultura, però un error encara més gran és fer el món rural sense agricultura”.
Finalment, Arnaldo Dueñas, l’actual alcalde de l’Orxa (Comtat), proposa una espècie de “cicle” per vincular l’agricultura, la sobirania alimentària i el turisme i, així, posar en vàlua el patrimoni rural del poble. Aquest projecte consisteix en la creació d’un banc de terres i habitatges en desús, per tal d’oferir-los a gent interessada a treballar la terra activament. Els productes obtinguts, es vendrien posteriorment al mercat local de productes de proximitat en què col·labora el consistori, el Mercat de Canèssia. Pel que fa al turisme, Dueñas anima als habitants de l’Orxa a crear negocis basats a aquest sector, ja que, segons creu “poden ser una molt bona font d’ingressos”.
La taula redona va finalitzar amb un animat debat entre els ponents i el públic. Potser, es tractara d’una de les activitats més captivadores dins del cicle de jornades dedicat a la sostenibilitat.