Al llibre “El Pou Clar, l’ecosistema oblidat” trobareu una aproximació a la diversitat geològica i biològica d’aquest espai natural, i a més a més propostes didàctiques d’aprenentatge.
Josep Revert i Marrahí, biòleg natural d’Ontinyent, ha escrit un llibre al voltant del paratge natural del Pou Clar, que consta de dues parts. L’objectiu de fons és fer veure que el Pou Clar, més enllà de ser un paratge fantàstic per refrescar-se a l’estiu, és sobretot un ecosistema ric i fràgil que cal protegir molt més del que ho està i, per tant, cal canviar la mentalitat de totes i tots.
La primera de les parts és un xicoteta guia (a mode de tast) del Pou Clar. Hi ha un recorregut per la seua geologia, materials que el formen, on els podem trobar i la possibilitat de, en un paratge tan menut, poder trobar material que va des del final de Cretaci fins al Quaternari.
Hi ha també una descripció aproximada (perquè no és exhaustiva) a la flora i a la fauna del paratge. Dins de la fauna, especialment els invertebrats i, concretament, aranyes. La voluntat és despertar la curiositat perquè es puga realitzar un estudi en més profunditat: més temps, més recursos i més gent.
Com a curiositat o aspectes rellevants, cal destacar primer la presència documentada de dos escarabats endèmics del País Valencià: Thorectes valencianus i Speonemadus escalerai. També la presència de Monaeses paradoxus, una aranya de les anomenades aranyes de les flors que és caracteritza per tindre un apèndix allargat en l’opistosoma (l’abdomen) que la fa única. Al llibre apareix la primera cita d’ella en les nostres serres. La curiositat és de debò és que, a falta d’un estudi en profunditat, el Pou Clar constitueix un punt calent de biodiversitat. Hi ha estudis que demostren que la flora i la fauna, en les serralades Bètiques no es comporta com un continu, sinó que tendeix a agrupar-se en determinats punts augmentat molt la seua biodiversitat i en altres llocs la biodiversitat és manté més baixa. Per bé, que el balanç general de biodiversitat és alt. De manera que l’impacte que la massificació i l’acció antròpica li causa a l’ecosistema encara té conseqüències més greus.
El llibre inclou també una proposta didàctica per poder-la realitzar amb els alumnes de secundària. La proposta, que és aplicable en altres llocs, consisteix en realitzar un Bioblitz. Un bioblitz és una jornada de classificació i catalogació de fauna o de flora. És el que s’anomena ciència ciutadana. El que es proposa en aquest cas és que els alumnes organitzen, coordinen i presenten els resultats de la jornada a les persones participants.
El llibre va dirigit a totes les persones que tinguen ganes de conèixer una miqueta més el Pou Clar. A totes aquelles persones que estimen la natura i tinguen ganes d’aprofundir una mica més en el patrimoni natural diànic. A les persones que busquen tenir un punt d’inici en la nostra zona a partir del qual aprofundir en l’estudi i la recerca biològica (de bota!) i ecològica en les nostres serres. Finalment, a les persones que vulguen desenvolupar una jornada de ciència ciutadana en el medi natural, especialment si són docents i ho poden fer amb l’alumnat.
Podeu comprar-lo enviant-li un missatge al seu autor, o bé mitjançant Amazon.