‘Les Cures’, la història de la Vall de Gallinera contada per les seues dones

Compra a Dues Tasses

El projecte Les Cures, mans invisibles que sostenen la vida reivindica el paper de les dones com a principals protagonistes del sosteniment de la vida als nostres pobles.

Les Cures a la Vall de Gallinera és un projecte que va sorgir el 2020 amb l’objectiu de fomentar la igualtat i que ha dut a terme diverses accions durant els últims anys en aquest municipi del cor de Diània. La primera acció va ser una entrevista en perspectiva de gènere a 24 dones del municipi per recollir la memòria oral sobre aquelles feines invisibilitzades que han realitzat les dones al llarg del temps, com ara les tasques domèstiques o la cura de les persones grans o menudes.

visita Vi Natural

Una vegada fetes les entrevistes, l’Ajuntament va decidir visibilitzar l’antic ús que feien les dones dels llavadors. Per això, es va iniciar la recerca de fotografies antigues de dones utilitzant els diversos llavadors de la Vall de Gallinera. Aquesta recerca va acabar sent una exposició col·lectiva urbana en cadascun dels llavadors inaugurada amb motiu del 8 de Març de 2021 i que actualment encara es pot gaudir als llavadors de Benirrama, Benialí, Benissivà-Benitaia, La Carroja, Alpatró i Benissili.

A més, s’han dut a terme diverses accions durant els últims anys per fomentar la igualtat de gènere a la Vall de Gallinera. Entre elles, destaca el I Aplec de Dones de la Vall de Gallinera que va tenir lloc el passat 2022 i que va comptar amb la col·laboració de la Col·lectiva de Dones de la Foradà de la Vall de Gallinera.

Com a cloenda del projecte, es presenta en obert i en format lliure el documental “Les Cures a la Vall de Gallinera, mans invisibles que sostenen la vida”. Aquest audiovisual és una història contada a través de la mirada i les vivències de les dones, les àvies i mares, quan la Vall de Gallinera era una illa enmig de les muntanyes. El documental forma part d’un projecte més ampli dut a terme per La Naturadora i Raka Films en l’àmbit de la Marina Alta. Aquest projecte recull totes les activitats que fan possible la vida, assumint el compromís i el deute amb les nostres avantpassades.

Amb aquest treball l’Ajuntament de la Vall de Gallinera pretén mostrar tot el que elles, les dones que han sostingut les nostres vides, han transmès en cadascuna de les entrevistes perquè són clarament part del patrimoni viu del municipi.

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.