7 pobles diànics celebren La Nit de Nadal rodant torxes d’espart anomenades “fatxos” o “aixames”. Un costum relacionat amb les festivitats paganes per celebrar el solstici d’hivern i posar fi a l’època de la foscor.
Els pobles de Tibi, Xixona, Onil, Relleu, La Torre de les Maçanes, L’Orxa i Gaianes celebren, cada 24 de desembre, la Nit de les Aixames o dels Fatxos. Una tradició que és un cant pagà al creixement del sol, segons l’etnobotànic Daniel Climent Giner, on els xiquets (que estan creixent), giren les aixames, atxes, o maixameles formant una figura solar. Amb aquest moviment, les espurnes recorden també un eixam d’abelles (d’ací possiblement el nom d’aixames).
Menuts i grans confeccionen les seues pròpies aixames artesanals dies previs a la celebració: reunits en grups d’amics, es realitzen excursions a la serra per tal d’arreplegar l’espart necessari, el component fonamental. L’interior de l’aixama es confecciona amb espart sec, mentre que la part on se subjecta es fa amb espart verd. Hi ha poblacions on s’afegeixen també herbes aromàtiques perquè en cremar-la faça bona olor.
La rodà d’aixames -nom que ha acabat adquirint l’acció de voltar les torxes enceses- compta amb la participació de totes les xiquetes i xiquets del poble i de tots els seus familiars que hi acudeixen. Els adults també participen del ritu fent rodar aixames més grans fetes per a l’ocasió.
“La Nit de Maitines,
la Nit de Nadal,
les xiques fadrines
a missa del gall.”
“La Nit de Maitines,
la Nit de Nadal,
qui no tinga figues,
que es menge un pardal”
Fonts:
- Festes.org
- Ajuntament d’Onil
- Viquipèdia
- Daniel Climent
- Pau Torregrossa Coloma