Millena és la segona parada del nostre viatge pels pobles de Diània. El municipi més alt de la Vall de Travadell, i els seus habitants més joves lluiten per revitalitzar la vida al poble a través de propostes culturals ben variades. Millena evoca la història i la natura a través dels seus trets més distintius: l’Om tricentenari, la Festa del Xop, les innumerables fonts o l’emblemàtic castell de Travadell.
“Diània, poble a poble” pretén ser un recull d’allò més característic dels nostres municipis: festivitats, gastronomia, personalitats o monuments i llocs d’interés que els fan únics. Això sí, mai des d’una perspectiva equidistant: ens endinsem, i tractem amb qui millor coneix i estima la llar: els seus habitants.
El terme de Millena, a la comarca del Comtat, és un poble menut i tranquil, d’uns 200 habitants, però que compta amb un important patrimoni històric i natural, com ara el castell de Travadell, l’església de Sant Josep, la penya del Diable, innumerables fonts, i el seu popular Om tricentenari, que presideix la plaça de l’Església.
Malgrat que la denominació oficial és Millena, seria més convenient utilitzar el topònim ancestral del poble, “Billeneta”, que té l’origen en una masia musulmana situada als voltants de l’històric castell de Travadell. Aquest, possiblement fou ocupat per la Corona d’Aragó entre 1245 i 1248, servint d’enllaç entre els castells de Cocentaina i Planes.
L’economia de Millena es basa actualment en l’agricultura de secà: oliveres, vinya, ametlers i cereals, i també hi ha certa activitat en l’àmbit del turisme rural.
Pel que fa a les Festes Majors, se celebren entorn del segon diumenge de juliol. Antigament, les festes se celebraven al mes de març, coincidint amb l’equinocci de primavera. Posteriorment, s’enmarcaren al període estival, per fer-les extensibles a més gent. Les milleneres i els milleners gaudeixen, així, de quasi tot un mes d’activitats culturals prèvies i posteriors als dies centrals de festa.
En honor a Sant Josep i Sant Roc, els dies festius giren al voltant de la figura d’un arbre de grans dimensions. L’arbre és escollit pels participants de la festa per les seves qualitats, es talla i trasllada col·lectivament fins al poble. Dies després, es planta de nou amb l’ajuda de cordes, grues i altres tecnologies.
“La Plantà del Xop” simbolitza la fecundació de la terra. El ritual, a més a més, permet a la població reforçar els seus vincles amb la natura i l’entorn que els envolta.
Cal destacar, finalment, la feina duta a terme pel col·lectiu de joves La Rabosa. L’associació treballa per tal de revitalitzar el poble programant diversos actes culturals al llarg de l’any, a banda d’organitzar el festival autogestionat Travafest, per donar la benvinguda a la primavera.
Per fi, sense més dilació, benvinguts a Millena: poble d’interior, ric en història, festes i tradicions, situat en un entorn natural entranyable que us animem a visitar i conéixer!
[…] Les imatges del vídeo són de la Festa del Xop de l’any 2015, i algunes imatges formen part del documental “Diània poble a poble: Millena, un poble viu“. […]