Cal destacar les processons de Xàtiva, Alcoi, Gandia o Ontinyent, amb diferents balls i representacions com la de la Moma, el ball dels cavallets o els nanos i gegants.
El Corpus Christi és una festa catòlica d’origen medieval per exaltar la doctrina del cos de Crist. La festa ha evolucionat des que se celebrà per primera vegada a Lieja l’any 1246, i actualment és un esdeveniment religiós, social, cultural i festiu de gran transcendència al nostre país. L’acte més destacat és la processó, amb una desfilada on la gent canta himnes, i balla i representa misteris i esdeveniments religiosos diversos.
El seu origen, com en tantes altres festivitats actuals, foren els antics rituals pagans que convivien amb la gent que practicava el cristianisme, i que l’església volia desterrar. La processó conté molts elements simbòlics i culturals de gran rellevància, com els nans i gegants, les dansades, ball de bastons, els castellers, els dimonis, etcètera.
Una de les representacions més populars és la simulació de la lluita entre els set pecats capitals i la virtut, representada amb la figura de la Moma. Les figures que representen els pecats encerclen la Moma i la intimiden, la tanquen, la tempten i simulen que li peguen amb pals. Finalment els pecats lluiten entre ells (ball de bastons), i el ball s’acaba amb els pecats de genolls davant la Moma.
A Xàtiva celebren una de les processons del Corpus més antigues del País Valencià. Els actes comencen aquest dijous al Pati de l’Almodí, amb la presentació del cartell oficial i la lectura del Pregó, a partir de les 20h. Nanos, gegants, castellers, zíngars, cavallets, pastorets, La Moma, les tradicionals dansetes… prendran els carrers de Xàtiva a llocs com la Seu, la Plaça la Bassa o la Plaça Sant Jaume el pròxim diumenge a partir de les 6 de la vesprada.
Alcoi començarà els actes a les 7 de la vesprada, amb els balls del Corpus a càrrec del Grup de Danses Sant Jordi i els Nanos i Gegants, amb processó des de la Parròquia de Santa Maria.
Ontinyent celebra dissabte la vespra del corpus amb un cercavila amb Gegants i Cabets des de la Plaça de la Vila, acompanyats per la colla El Regall i el grup de música antiga Menestrils, a partir de les 7 de la vesprada.
La processó del Corpus de diumenge és una de les més emotives i festives del País Valencià. Després del repic de campanes (17h) , comença la Missa Major i posteriorment la processó. Durant la mateix es succeeixen balls de Gegants, Cabets, Arquets,el ball de la Veta, de la Moma, els Pastorets… i danses tan antigues com la de l’Àguila de Sant Joan.
Gandia comença els actes a les 19,30h amb L’ENRAMADA de murta i a continuació, davant de la Custòdia, es faran els balls del Corpus: gegants, la Magrana, Cabets, cavallets… amb la Moma com a dansa final. Entre les novetats d’enguany trobem la participació de la Muixeranga de la Safor i la realització del ball de Cremaller.
Fotos: Ajuntaments de Xàtiva i Alcoi
BIBLIOGRAFIA
- “Corpus Christi” d’Antonio Ariño Villarroya
- Ajuntaments de Xàtiva, Alcoi, Gandia i Ontinyent
- Viquipèdia
- festes.org
[…] Al següent enllaç teniu més informació sobre la festa del Corpus. […]