Jaume I conquerí la ciutat de València en 1238. Les valencianes i els valencians commemoren aquesta fita cada 9 d’octubre, la data simbòlica del nostre naixement com a poble.
El País Valencià, cada poble i comarca, celebra el pròxim dimarts la seua Diada nacional. El 9 d’octubre, envoltat de tradició i valenciania, coincideix a més amb Sant Dionís, el dia dels enamorats valencians. La tradició, popular al Cap i Casal i la rodalia, es basa a intercanviar dolços en parella. Aquests, que solen ser massapans crus de diferents formes i colors al·ludint a les fruites i hortalisses de l’horta, s’emboliquen en un mocador per al coll.
Cada municipi prepara amb cura i il·lusió cada detall de la jornada, i es preparen programes d’activitats diversos. Aquests giren al voltant de les tradicions valencianes més arrelades, tot i que també centren els seus actes en noves i innovadores propostes. Així les coses, és possible trobar propostes que van des dels populars concursos de paelles, fins a presentacions literàries, exposicions o representacions teatrals.
A algunes localitats, com ara Ontinyent (Vall d’Albaida), inicien els actes festius alguns dies previs a la gran data dels valencians. D’entre la programació de la capital de la Vall destaquen els concerts de la Colla de dolçaines i tabals El Regall i del cantaor de cant d’estil Carles Dénia. A més a més, s’han programat danses a càrrec del grup local, i la col·laboració de l’Associació de Gegants i Cabets amb el Ball de l’Àguila.
Altres entitats, com ara la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, aposten per vertebrar la comarca programant una sèrie d’activitats distribuïdes al llarg de la jornada del 9 d’octubre, però localitzades en diferents localitats. Així, es proposa realitzar una ruta teatralitzada a Llutxent, una visita a una exposició sobre Jaume I a Benigànim seguida d’un dinar i, com a colenda, l’assistència a l’Entrada de Moros i Cristians d’Albaida.
El 9 d’octubre també és un dia de festa i germanor per als col·lectius socials i el teixit associatiu de les comarques. No debades, molts grups trien aquesta jornada per mostrar el seu treball a la ciutadania, o per organitzar activitats conjuntes. Seria el cas de la Fira del llibre en valencià i de productes artesans que té lloc a la Glorieta d’Alcoi del 6 al 9 d’octubre, on tot un seguit d’associacions alcoianes de tota mena mostren la seua feina diària.
Referir-se al 9 d’octubre sempre és sinònim de música i dansa, de dolçaines, tabals o muixerangues
Caldria destacar, a més, alguns indrets que proposen celebrar la Diada mitjançant activitats que giren al voltant dels productes típics i la gastronomia. És el cas de Gandia (Safor), on l’Associació de Pastissers i Forners pretén desenvolupar un taller infantil sobre la mocaorà i els massapans, o de Beneixama (Alcoià), que centra el seu programa en la II Figatellà.
Malgrat l’amplíssima oferta d’oci, existeixen alguns denominadors comuns a la festa dels valencians, i és que referir-se al 9 d’octubre sempre és sinònim de música i dansa, de dolçaines, tabals o muixerangues. A la Vila Joiosa (Marina Baixa), s’han programat correfocs, cercaviles, concerts o la construcció de torres humanes entre d’altres actes. A Cocentaina (Comtat), el 9 d’octubre, quasi com qualsevol festa popular i tradicional, seria inimaginable sense la col·laboració de la Colla Mal Passet, a qui s’ha d’afegir la col·laboració de la recent Muixeranga Penyeta Blanca, el club de Pilota o els grups de danses, entre d’altres entitats que ompliran de música i goig aquest dia tan especial.
Indubtablement, la varietat d’opcions és amplíssima. Tan sols queda triar la millor opció per viure una Diada inoblidable.