L’Ajuntament de Castalla, per iniciativa del grup municipal Esquerra Unida-Esquerra Republicana: Acord Ciutadà (EU-ER:AC), homenatjà als tres castelluts víctimes del nazisme durant la II Guerra Mundial el passat cap de setmana. Els actes commemoratius constaren d’una taula redona, la projecció d’un documental i el descobriment d’una escultura per evocar i recuperar la seua memòria.
El professor d’història de l’IES Enric Valor de Castalla i la Universitat d’Alacant, José Antonio Moreno Nieves, inaugurà els actes commemoratius amb una introducció històrica sobre el període que comprèn des de la Guerra Civil espanyola, fins al final de la II Guerra Mundial europea. Leopoldo Jordà, Victorià Bernabeu i Juan Sempere foren deportats al camp de concentració nazi de Mauthausen-Gusen en 1940, junt amb un gran nombre d’espanyols que havien fugit del país per ser defensors de la II República. Oblidats deliberadament pel règim franquista, molts presos van morir al cap de pocs mesos.
Després de la xarrada, que també comptà amb la participació d’Èlia Navarro, del grup municipal EU-ER:AC, es projectà el documental El comboi dels 927, una colpidora peça periodística que recull els testimonis d’alguns supervivents espanyols que patiren Mauthausen.
L’endemà va tindre lloc el descobriment d’una escultura commemorativa i un breu homenatge als tres castelluts víctimes del nazisme. L’alcalde, Antonio Bernabeu, el regidor de cultura, Jesús López, i Rubén Navas, en representació d’EU-ER:AC, dedicaren unes paraules per evocar el seu record, i la seua permanència en la memòria. A la cita acudiren desenes d’assistents entre familiars, amics o persones que sentiren empatia amb l’horror viscut pels “apàtrides” silenciats. Recordar i reparar són els únics camins possibles per no repetir, de nou, episodis negres de la història recent.