Balones reivindica la figura de Martí Gadea, pare del folklorisme a les comarques centrals

Balones reivindica la figura de Martí Gadea, pare del folklorisme a les comarques centrals
La Casa de la Cultura de Balones, de gom a gom durant l'acte de presentació
Compra a Dues Tasses

El grup d’Amics de Martí Gadea es va presentar anit al poble de Balones. El col·lectiu naix amb l’objectiu de dinamitzar la cultura a la comarca i voltants, i posar en valor la figura, l’obra i el llegat literari del sacerdot, considerat per molts com el precursor del folklorisme a les Comarques Centrals Valencianes.

La idea per crear el col·lectiu va nàixer l’any 2013, moment en què Balones acollí la Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià i el Comtat. Així, el consistori local, junt amb la col·laboració de la Coordinadora pel Valencià d’aquestes comarques, decidí posar-se en marxa amb la feina. La jornada d’ahir, prèvia a les festes patronals de Balones, fou l’inici del projecte cultural que pretén reivindicar la figura d’un dels fundadors dels estudis folklòrics i la cultura popular valenciana.

La presentació constà d’una xarrada sobre la vida i obra de Joaquim Martí Gadea a càrrec de Vicent Vidal, professor al departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i expert en folklorisme, de la lectura d’alguns dels seus textos per part de Javier Molina, i d’un contacontes per als més menuts a càrrec de l’actriu i narradora oral Rosanna Espinós.

visita Vi Natural

Balones reivindica la figura de Martí Gadea, pare del folklorisme a les comarques centrals

Joaquim Martí Gadea, nascut a Balones, exercí com a sacerdot a diferents pobles del País Valencià. El seu permanent contacte amb la gent el portà a enllestir alguns llibres, on arreplegava tot un seguit d’aspectes folklòrics de cada lloc, com ara costums, cançons, rondalles, endevinalles, acudits, etc. Sempre feu ús d’un to humorístic o satíric en alguns casos, ja que el seu principal objectiu amb la tasca de recol·lecció no era altre que fomentar l’entreteniment. I divertir-se, per descomptat.

A banda de trets literaris i lingüístics interessants, aquesta “collita” de cultura popular deixa entreveure el mode de vida característic als pobles valencians a finals del segle XIX. La majoria de les localitzacions a què es fa referència en les seues obres, com no podia ser d’altra forma, s’emmarquen dins de l’àmbit territorial de les Comarques Centrals Valencianes. No debades, Martí Gadea exercí el sacerdoci a localitats com ara Balones (el Comtat), Pedreguer (Marina Alta) o Anna (la Canal de Navarrés).

Balones reivindica la figura de Martí Gadea, pare del folklorisme a les comarques centrals
El professor Vicent Vidal explica la vida i obra de Martí Gadea

Així doncs, sembla necessari recuperar, estudiar i reivindicar tot aquest llegat literari provinent de l’oralitat que, en alguns casos, continua latent i de plena actualitat als nostres pobles. “Quan llegim a Martí Gadea no només llegim literatura, també història, llengua, folklore…”. Així, i segons indicà el professor Vidal, conéixer l’obra de Martí Gadea no tan sols serveix per a divertir-se (que també, i molt!), també es llig amb una intencionalitat didàctica, per entendre el món de fa alguns segles, i per comprendre, també, d’on som i d’on venim culturalment.

El grup d’amics de Martí Gadea, creat per recuperar i dignificar l’obra del sacerdot, inicia el seu camí al 180 aniversari del naixement de l’autor. En 2020, es compliran cent anys de la seua mort i, potser, serà el moment idoni per fer balanç d’un treball que s’emprén amb empenta i il·lusió.

Autor

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.