Aspencat feu parada al Teatre Calderón d’Alcoi al seu particular viatge “Cap a la Mediterrània”, una minigira de concerts en format acústic on el grup de La Marina actua amb l’acompanyament musical simfònic de La Nova Orquestra.
Amb el record del festival Sound Jordi el darrer 2012, l’última vegada que Aspencat va actuar a Alcoi, el grup tornava de nou a la ciutat després de quatre anys en què han crescut i evolucionat com a músics. L’escenari del Teatre Calderón els esperava com si d’un repte es tractara, el d’assolir la normalització de la música cantada valencià, i la conseqüent conquesta d’espais culturals que, malauradament, han estat privats per a tants grups del territori.
Els de La Marina encetaren l’espectacle amb “Música naix de la ràbia”, tota una declaració d’intencions que sintetitza el caràcter combatiu habitual de les seues lletres. La contundència dels espectacles en elèctric donava pas a una musicalitat molt treballada que, malgrat tot, no perd essència. La Nova Orquestra, formada per tot un seguit de músiques pertanyents al Conservatori Superior de València, aportà el toc simfònic i, indubtablement, qualitatiu d’una vetllada emocionant. En aquest context, els assistents tenen l’oportunitat de gaudir amb serenitat de cada acord, que assumeixen amb una intensitat entranyable. Tant és així que el públic es mostrà incapaç de romandre a les butaques més de dues cançons seguides.
Al repertori s’incloïen temes de quasi tota la seua trajectòria musical, des de l’Obri la llauna, fins Tot és ara, passant pel popular Naixen primaveres i l’innovador Essència. Així doncs, decidiren recuperar i arranjar cançons que feia temps no interpretaven als concerts més multitudinaris, com ara “Xiqueta dolça” o “Crida”, potser atribuint-les un grau més elevat d’intimitat i singularitat. Cal destacar que aquesta darrera, a més, musica la lluita contra la violència masclista.
Tampoc faltaren els grans himnes que han atorgat el reconeixent i la notorietat del grup al panorama musical actual, com ho són “L’últim segon”, precedida per una emotiva muixeranga interpretada amb instruments de corda, o “L’herència”, on es ret homenatge a tots aquells músics que, tot i patir la censura durant la dictadura, s’atreviren a cantar en valencià.
Mitjançant cançons intercalades amb textos, Aspencat pretén enaltir la cultura Mediterrània que ens uneix, una “bressol de civilitzacions, cultures i tradicions”. El seu particular viatge continua l’últim cap de setmana de febrer, amb Aldaia i Benigànim com a pròximes destinacions, de l’Horta a la Vall d’Albaida.