La ciutat d’Alcoi va organitzar tot un cap de setmana ple d’activitats i actes commemoratius per a la diada del 9 d’octubre, data simbòlica per a la reivindicació de la cultura i la llengua pròpies al País Valencià.
La jornada de dijous va constar d’una Fira d’Artesania i Gastronòmica a la Glorieta de la localitat, la qual romangué oberta durant tot el cap de setmana. Poguérem trobar paradetes amb gran varietat de productes manufacturats, roba, complements, accessoris…, així com llocs on realitzar una picadeta.
Associacions com la Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència de l’Alcoià-Comtat, associacions contra el càncer o en suport al poble palestí també es trobaven a la Glorieta, on desenvoluparen tasques informatives o recol·lectores d’ajudes per continuar lluitant.
A més, s’exposà una Fira del Llibre en valencià, amb la presència d’autors del territori com l’alcoiana Mercè Climent, o el beniarresí Just I. Sellés entre altres. Tots ells signaren exemplars de les seues respectives obres.
A banda, també es realitzaren actes relacionats amb la cultura popular, com danses, tallers infantils, jocs tradicionals, o cercaviles acompanyats amb la música de dolçaines i tabals. Cal destacar les col·laboracions de la Colla local “La Degollà”, i dels Grups de Ganses Carrascal i Sant Jordi, tant al cercavila com als concerts i tallers.
A les 12 del migdia tingué lloc la lectura del manifest del 9 d’octubre. Seguidament, la Corporació Musical Primitiva d’Alcoi oferí un concert a la Plaça Ferrándiz i Carbonell, sota la batuta del director, compositor i musicòleg alcoià Àngel Lluís Ferrando.
Al concert sonaren peces tan mítiques com “Tabal i Saragüells”, del compositor albaidí Mario Roig Vila, o “El Pardalot”, extensa obra del també alcoià Juan Cantó Francés, on el grup de danses “Carrascal” col·laborà amb els balls. Com no podia ser d’altra manera, La Muixeranga esdevingué himne a la diada: sonà dues vegades, al principi i al final de la representació musical. El primer arranjament pertany a Vicent López Gurrea, i el segon, tots dos amb la participació de la “Colla La Cordeta” a les dolçaines, a Juan Carlos Sempere Bomboi.
Enguany, a causa de la predisposició del calendari, la festa s’ha allargat durant 4 dies, fet poc habitual que s’ha aprofitat a tot arreu per tal de realitzar més activitats. El divendres a la vesprada, el cantautor torrentí Pau Alabajos, junt amb el pianista Vicent Colom, oferí el recital “Mural del País Valencià” al Centre Cultural d’Alcoi (podeu llegir la notícia al següent enllaç) . Aquest espectacle, íntim i molt personal, és un homenatge al poeta de Burjassot Vicent Andrés Estellés. Dissabte i diumenge diferents entitats esportives i culturals posaren el punt final als actes pel 9 d’octubre.