Amb el lema “En valencià, lliures i amb orgull”, Escola Valenciana ha anunciat que les Trobades d’Escoles en Valencià de 2025 se centraran en l’educació en la lleialtat lingüística i l’autoestima col·lectiva per la llengua. L’entitat ha destacat que aquesta campanya vol situar l’estima i la rebel·lia en el centre de l’acció política davant el context actual de gran hostilitat envers la llengua i la cultura valenciana.
La imatge de les Trobades ha estat dissenyada per l’il·lustrador Natxo Sarvatxo, de Castelló de Rugat, i simbolitza la força d’un poble divers i unit, representat per un grup de persones que amb esforç i coordinació sosté un cor. Segons Sarvatxo, el disseny s’inspira en la muixeranga, símbol cultural valencià, i busca posar en valor la identitat col·lectiva i l’activisme cultural per la llengua. “L’art és una forma d’activisme cultural amb què reivindicar i celebrar el valencià”, ha declarat l’artista.
Presentació oficial i activitats destacades
El calendari de les Trobades 2025 es donarà a conéixer durant la XXI Nit d’Escola Valenciana, que tindrà lloc el pròxim 25 de gener a l’Auditori Casa de Cultura de Benimodo, a la Ribera. Durant l’acte, ajornat al novembre per la DANA, es lliuraran els premis “Intentant la llibertat” a persones i entitats defensores del valencià.
L’entitat també presentarà al febrer la cançó oficial de les Trobades, que acompanyarà les activitats previstes per a aquest curs escolar. Escola Valenciana ha destacat que la campanya es planteja com una crida a la mobilització ciutadana per a fomentar l’ús del valencià, transmetre’l generacionalment i treballar pel seu reconeixement i prestigi social en tots els àmbits.
Una resposta a la discriminació lingüística
Amb aquesta campanya, Escola Valenciana vol fer front al model educatiu que qualifica com a “reaccionari i discriminatori”, ja que, segons l’entitat, limita l’aprenentatge i ús social del valencià. Així, les Trobades 2025 busquen reivindicar l’educació en valors com la confiança, el treball cooperatiu i la defensa del patrimoni cultural i lingüístic.
“La pinya és el símbol de la nostra força col·lectiva”, ha destacat Escola Valenciana, subratllant que el compromís amb la llengua és essencial per a construir una societat lliure i orgullosa de la seua identitat.