15.6 C
Alcoi
Dissabte, 14 desembre 2024

Penàguila s’il·lumina amb la XIII Fira de Santa Llúcia



Penàguila Alineació Solar Arc Santa Llúcia

La Fira de Santa Llúcia 2024 se celebrarà el pròxim 21 i 22 de desembre.

L’alineació solar de l’Arc de Santa Llúcia, a Penàguila, és un fenomen únic i carregat de significació històrica, cultural i astronòmica que atrau cada any visitants i estudiosos durant el mes de desembre. Aquest esdeveniment es produeix entre el 13 i el 29 de desembre, coincidint amb el període del solstici d’hivern, quan els rajos del sol travessen l’arc natural conegut com l’Arc de Santa Llúcia, situat a la Penya del Castell. Aquesta llum s’alinea de manera precisa amb el poble, creant un espectacle natural fascinant al voltant de les 15:50 hores.

La primera documentació detallada d’aquest fenomen es deu al treball del Dr. José Lull, expert en arqueoastronomia, qui va estudiar com l’alineació podria estar relacionada amb tradicions antigues de fertilitat i amb la veneració a Santa Llúcia, patrona de la vista i la llum. L’arc va rebre el nom de la santa perquè al segle XIV, quan es va fundar Penàguila, el calendari julià situava el solstici exactament el 13 de desembre, dia de la festivitat de Santa Llúcia. Aquesta coincidència va ser interpretada com un símbol diví, associant la llum de l’arc amb la protecció i la fertilitat.

Penàguila rep el solstici d'hivern amb l'alineació solar de l'Arc de Santa Llúcia cada 13 de desembre

Una de les creences més arrelades entre la població era que les dones que buscaven quedar embarassades havien d’exposar-se als rajos solars que travessaven l’arc durant aquest període per potenciar la fertilitat. Això reforça la connexió entre els antics cultes a la llum solar i els ritus de fecunditat.

Avui, l’alineació solar no només és un testimoni de l’enginy humà per entendre i venerar la natura, sinó també una atracció turística i cultural que posa en relleu la rica tradició de Penàguila. En el marc de la Fira de Santa Llúcia 2024, el fenomen se celebra amb visites guiades i explicacions per part d’experts, que ofereixen ulleres especials per gaudir del fenomen amb seguretat.

Aquesta combinació de ciència, tradició i espiritualitat converteix l’Arc de Santa Llúcia en un símbol únic que connecta el passat amb el present i manté viu el vincle entre els cicles naturals i la cultura local.

Enguany, la Fira de Santa Llúcia 2024 de Penàguila inclou una programació especial per complementar l’observació de l’alineació solar. Entre els actes destacats, trobem una excursió guiada al Castell de Penàguila, cercaviles amb dolçainers i tabaleters, i tallers per a tota la família, com la creació de màscares, exposicions d’aus de cetreria i activitats amb animals. També es podran visitar exposicions d’art a la Casa Abadia i gaudir d’un mercat amb productes tradicionals com torrons, formatges i artesania. A més, el documental Mans, cordes i bronze serà presentat durant la fira, posant en valor la història i el patrimoni local. Els restaurants de la zona ofereixen menús especials, consolidant aquest esdeveniment com una cita cultural i gastronòmica ineludible.

PROGRAMACIÓ FIRA SANTA LLÚCIA PENÀGUILA 2024

DISSABTE, 21 DE DESEMBRE

09:00 hores
Excursió guiada al Castell de Penàguila. Eixida des de la plaça de l’Església.

11:30 hores
Inauguració de la XIII Fira de Santa Llúcia en la plaça de l’Església. Obertura de l’àrea comercial situada a la plaça de l’Església, plaça de l’Arbre, carrer Ample i carrer Major.
Cercavila a càrrec del grup de dolçainers i tabaleters “La Degollà” que acompanyaran als grups de danses “Punta i Taló” de Penàguila i “l’Argelega” de Benifallim que ens oferiran balls tradicionals valencians.

Tindrem diversos tallers per als menuts i no tan menuts: de fusta, de fer màscares, granja d’animals, exposició d’aus de cetreria, photocall amb les aus, i molt més.

Exposicions en la Casa Abadia de ceràmica de Toni Palomes i de pintures de Paqui Colomina, manualitats, etc. També trobaràs l’exposició del grup de danses “Punta i Taló” amb indumentària, fotografies antigues, etc.

15:30 hores
Observació de l’alineació solar guiada, a l’avinguda del País Valencià (davant del Museu de l’Oli). És facilitarà les ulleres per l’observació. Es prega que les torneu a l’Ajuntament, quan acaba l’acte.

17:30 hores
Presentació del documental Mans, cordes i bronze.
“Persones que han donat veu al poble”.


DIUMENGE, 22 DE DESEMBRE

11:30 hores
Obertura de l’àrea comercial i dels tallers. Torrons, vins, formatges, poperia, bijuteria, joguines, llibres i altres productes d’artesania.

Cercaviles per part dels Dolçainers i Tabaleters.

Durant el matí hi haurà alguna actuació sorpresa.

15:30 hores
Observació de l’alineació solar guiada, a l’avinguda del País Valencià (davant del Museu de l’Oli). Es facilitarà les ulleres per l’observació. Es prega que les torneu a l’Ajuntament, quan acaba l’acte.

Cloenda de la XIII Fira de Santa Llúcia.


Els restaurants de la localitat: Penya de l’Àguila, Ca Marieta i Casa Valor, ofereixen menús especials els dies de la Fira; la Panaderia Ebia dolços típics nadalencs, i Comestibles Mari Ángeles sortits de productes típics de la comarca.

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.