Ontinyent, Cocentaina, Gandia o Xàtiva reben aquest peculiar personatge amb una festa de benvinguda.
Diània es prepara per a donar la benvinguda a l’Home dels Nassos el pròxim 31 de desembre. Aquesta figura mítica té tantes orelles com dies queden de l’any, i la seva arribada se celebra amb una festa especial.
A Ontinyent enguany es comenta que han vist l’Home dels Nassos pels carrers del barri del Llombo d’Ontinyent. L’acte començarà a les 11:30 al parc del Llombo i arribarà fins al Centre Cívic (Carrer Jaume I) . El pregoner d’enguany serà Sergio Seguí Navarro. Preguntarem a les veïnes i veïns si han vist l’Home dels Nassos.
A Xàtiva serà a les 11 del matí a l’Albereda de Jaume I (al costat de l’Ajuntament). Es contarà la seua història i es repartiran nassos per a totes les xiquetes i xiquets que es podran fer fotos amb ell. Animació a càrrec del Teatre de la Lluna. Podeu consultar tota la programació nadalenca al següent enllaç.
“Jo soc l’home dels nassos que vaig pertor arreu, viatjant de poble en poble i mai ningú no em veu” Dani Miquel
A Cocentaina arribarà el seu cosí, l’Home de les Orelles, al que li faran una gran festa que inclou una gimcana per buscar aquest personatge mític, acompanyada de música i activitats.
A Gandia enguany no han programat cap festa per a donar-li la benvinguda, però altres anys s’han fet diverses activitats per als més menuts.
Sergi Gómez i Soler, al llibre “Calendari de Festes de la Comunitat Valenciana”, ens conta sobre el 31 de desembre i l’Home dels Nassos: “En aquest dia no ens visita sant Silvestre, repartint sort als més purs, com narren algunes llegendes centreeuropees, sinó un curiós personatge que té un gran predicament a les comarques de la Safor i la Vall d’Albaida. És l’Home dels Nassos, una imaginària figura què es diu que «té tants nassos com dies queden en l’any». Com que només resta un dia, qualsevol pot ser l’Home dels Nassos. És costum enganyar els xiquets (innocents i purs) preguntant-los si l’han vist i acompanyar-los a buscar-lo, generalment a una plaça (a Gandia al Prat), a un hostal (a Ontinyent s’allotjava en la desapareguda pensió Sol), a bars, esglésies i fins i tot a l’ajuntament (en alguns llocs es diu que fa d’alcalde). Té un parent que és menys conegut, el Tio de les Orelles, que sol aparéixer just el dia anterior”.
Aquesta mena de festivitats formen part d’un ric imaginari col·lectiu i una tradició que es manté viva a diverses parts del País Valencià. L’origen de l’Home dels Nassos o l’Home de les Orelles es relaciona amb diverses figures mitològiques i folklòriques, com Janus, el déu romà de dues cares, que simbolitza l’any vell i l’any nou, i altres figures de l’imaginari popular que representen el pas del temps i l’arribada d’un nou any.