Jornades feministes i rurals del 25 al 27 de febrer.
Dones de la Foradà i l’Ajuntament de la Vall de Gallinera organitzen la primera edició de l’Aplec de Dones. Unes jornades obertes al públic, amb ponents reconegudes d’arreu del País Valencià, que obriran debat i reflexionaran sobre tot allò que afecta les dones, i en especial a les que viuen a les zones rurals.
Les activitats començaran el divendres 25 de febrer amb “Campiones sense límits“, un documental de la directora Paqui Mendez. Seguidament, la taula redona “Dones i esports al món rural” amb la participació de Paqui Rodríguez, atleta de Pedreguer, Anna García, ciclista de Benifallim i Sara Gimena, triatleta d’Ondara.
Durant el dissabte 26 de febrer hi haurà diverses xerrades. El matí començarà amb Raquel Ferrero i Clara Colomina, investigadores de l’Etnomuseu, amb “Fadrines. El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana“. Seguidament, Irene Martín de Vidales i Ortiz ens parlarà de la seua última publicació “Bruixes, beates i dones amb gràcia” – El paper de les dones en la medicina popular al municipi de Pedreguer. A continuació, Lorena Escandell i Carbonell ens explicarà el projecte “Relats d’Agüeles“: un espai de reflexió, (cre)acció i resistència col·lectiva.
El dissabte conclourà amb l’actuació teatral performativa de “Surrender“, a càrrec de la companyia Ruido Rosa.
El darrer dia de les jornades serà el diumenge 27 de febrer, on coneixerem diferents punts de vista sobre el present i futur de les dones en l’àmbit rural. Per començar, es comptarà amb la presència de Neus Albertos Meri, qui parlarà de “Les possibilitats laborals de les dones des de la ruralitat“. Després, el matí continuarà amb Marina Requena Mora, amb la xerrada “Dones i de poble, dues vegades rebels“.
En acabar, tindrà lloc el taller: “La batucada com a ferramenta de lluita per la igualtat“, a càrrec de la batucada “Tiakatú”, grup que conclourà les activitats de la programació amb una actuació musical.
Per a finalitzar la jornada, hi haurà un dinar popular amb l’associació de Dones de la Foradà en el qual, bé podrà portar-se dinar de cabasset, o encomanar-lo a la mateixa agrupació. A més, aquesta entitat oferirà servei de barra durant tot el cap de setmana en qualsevol dels actes.
El Consistori Municipal considera que amb aquestes accions es dignifica l’entorn rural, un entorn que conviu diàriament amb la problemàtica del despoblament i que pretén mostrar a la societat que viure als pobles és igual de vàlid que fer-ho en qualsevol ciutat.
Inscripció per al Primer Aplec de Dones de la Vall de Gallinera.
PROGRAMA I APLEC DE DONES DE LA VALL DE GALLINERA
DIVENDRES 25 de FEBRER Edifici de l’Ajuntament – Benialí
18.30 h : Recepció i presentació de les jornades per part de l’Associació de Dones de La Foradà.
19 a 20.30 h : Dones i esports a l’entorn Rural.
Documental “Campiones sense límits” de Paqui Méndez .
Taula Redona amb la directora i Paqui Rodríguez, atleta de Pedreguer, Anna García, ciclista de Benifallim i Sara Gimena, triatleta d’Ondara.
21h : Sopar popular amb l’Associació de Dones de La Foradà. Cada persona ha de dur-se el menjar i l’Associació oferirà servei de barra.
DISSABTE 26 de FEBRER – Edifici de l’Ajuntament – Benialí
10.30 a 11.45 h: “Fadrines. El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana“. Per les investigadores de l’Etnomuseu, Raquel Ferrero i Clara Colomins.
12.15 a 13.15h: “‘Bruixes, beates I dones amb gràcia” El paper de les dones en la medicina popular al municipi de Pedreguer, a càrrec de l’autora Irene Martín de Vidales i Ortiz.
17.30 a 18.45h: “Relats d’Agüeles, Un espai de reflexió, (cre)acció i resistència col·lectiva” per Lorena Escandell Carbonell. creadora del projecte.
19h Surrender-Performance de la companyia Ruido Rosa.
10.30 a 11.15h : “Les possibilitats laborals de les dones des de la ruralitat“. Neus Albertos Meri. Treballadora social i Agent d’Igualtat experta en l’àmbit rural.
11.45 a 12.30h : “Dones I de poble, dues vegades rebels” Marina Requena Mora. Doctora en Sociologia UV, Llicenciada en sociologia, ciències polítiques i Administració Pública.
12.30 a 13.30h: Taller “La batucada com a ferramenta de lluita per la Igualtat“.
13.30h Actuació de “Tiakatú” (Batucada de dones de València).
14h Dinar popular amb l’Assoclacló de Dones de la Foradà. Pots dur el teu dinar o encomanar-lo: • Ensaladilla, creïlles, hamburguesa de carn o vegana • Reserves: 699 494 071 Preu: 9€ (Beguda no inclosa)
En cada acte hi haurà servei de barra a càrrec de l’Associació de Dones de la Foradà.