L’Aplec de la Mariola va cloure la quarta edició a la localitat d’Ibi (l’Alcoià) amb un notable èxit d’assistència i participació. Al voltant de la temàtica de les “identitats migrants”, els pobles adjacents a l’estimada serra posaren en comú l’essència dels seus trets culturals.
La vila joguetera ha sigut el punt de trobada dels pobles de les valls de la Mariola per a la celebració de l’aplec que es realitza per quart any consecutiu. Com ja ve sent habitual, la cultura valenciana, l’associacionisme, la música i els productes autòctons han estat el fil conductor d’una festa farcida d’activitats per a tots els públics. La jornada constà d’una excursió pel paratge del Barranc dels Molins, una fireta d’associacions i productes de la contornada, un dinar popular, una conferència i una taula redona, danses populars, un correbars, un sopar popular i, per cloure la nit, una variada tanda de concerts.
L’emblemàtica plaça de la Palla fou l’escenari de les danses populars. Per a l’ocasió, s’interpretaren balls procedents de localitzacions ben diverses, com ara Andalusia, l’Argentina i, per descomptat, el País Valencià. Tot seguit, s’inicià un correbars pels carrers de la vila, al ritme de les melodies festives més característiques de la zona de la mà de la Xaranga la Xove.
El parc de les Hortes acollí el sopar popular i la vetllada de concerts. Los Killing Calacas, grup local d’Ibi, encetà les actuacions amb el seu repertori emmarcat dins del gènere del Rockabilly. Inèrcia, des de Banyeres de Mariola i Alfafara, pujaren la temperatura al parc al ritme del millor rock alternatiu de la comarca de l’Alcoià. Ebri Knight, vinguts des de Catalunya, encisaren a tot el públic amb el seu folk reivindicatiu. Herba Negra i els DJs locals Blakfank club foren els encarregats de cloure la nit al ritme de rap i mestissatge.
El col·lectiu Saginosa, amfitrions de la cita festiva, enllestiren cadascun dels actes per tal d’incitar a la reflexió sobre els fluxos migratoris que han passat per Ibi al llarg dels darrers 150 anys. No debades, i des del punt de vista de la identitat col·lectiva, rebre veïns de procedències ben diverses entre si ha suposat un notable enriquiment social i cultural per al poble. També, però, cal comprendre què significat han tingut aquests desplaçaments per als mateixos viatgers a títol individual, i com han viscut l’allunyament del seu lloc d’origen. En definitiva, i sota aquesta temàtica, l’aplec aposta per les societats diverses i acollidores, “on tothom tinga dret a treballar dignament en la terra on viu”.